MT: Kääriäinen kertoo, miksi keskusta yllätti

Aluevaalit

Keskustan vaalilupaus pitää kiinni lähipalveluista oli konkarivaikuttaja Seppo Kääriäisen mukaan puolueelta järkevä veto.

– Se pakotti muut ottamaan kantaa ja oli strategisena valintana oikea. Myös tulevissa eduskuntavaleissa se, joka pystyy ottamaan agendan, on vahvoilla, Kääriäinen arvioi Maaseudun Tulevaisuudelle.

– Jos keskusta pitää pintansa, yksi selitys siihen on, että keskusta koetaan alueellisissa asioissa läheiseksi, melkein luottopuolueeksi. Että älkää viekö palveluita meiltä.

Konkari katsoo, ettei keskustan kannata lähteä hallituksesta.

– Se ei olisi järkevää tässä maailmantilanteen epävarmuudessa, vaan nyt pitää olla ratkomassa ongelmia. Jos kannatus on 20, ei ole syytä lähteä. Muutenkin olisi epäviisasta lähteä näin lähellä vaaleja, vaan kannatusta tulee hakea hoitamalla Suomen asioita vakavasti.

Kun äänistä on laskettu 61,9 prosenttia, keskustan kannatus oli 21 prosenttia.

Ennakkoäänistä vain 9,6 prosenttia saanut perussuomalaiset epäonnistui vaalikärkiensä valinnassa, Kääriäinen katsoo.

– Vaaliteemat eivät sopineet heidän luontoonsa, kun he ovat keskittyneet maahanmuuttoon ja bensakysymyksiin. Perussuomalaisten teemavalinta meni vähän sivuun.

– Jos tuo tilanne pitää, Suomessa on palattu kolmen suuren puolueen asetelmaan.

Keskustavaikuttaja ei usko, että vihreät ryhtyy paniikkitoimiin, vaikka sen kannatus on jäämässä vaatimattomaksi.

– Luin juuri, että vihreät pitävät itseään ja ovat myös ulkopuolelta katsottuna vasemmalla. Vihreät joutuvat nyt pohdiskelemaan, onko kallistuma heidän kannaltaan järkevä vai olisiko joku muu parempi heidän kannatukselleen.