Ministeri Lindström turhautui kotouttamiskritiikkiin: "Tulisiko minun jättää työni tekemättä?"

Maahanmuutto

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kertoo Uuden Suomen blogissaan turhautuneena Suomen kotouttamispolitiikasta saamastaan palautteesta.

– Miksi minulle sitten tulee kritiikkiä nimenomaan kotouttamisesta? No kun minun pitäisi kriitikoiden mielestä puhua ja toimia kotiuttamisen puolesta, ei suinkaan kotouttamisen.

Lindström korostaa, että lain mukaan maahanmuuttajien kotouttaminen kuuluu työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) ja ministerien välisessä työnjaossa hänelle.

– Ei tämäkään perustelu kaikille tunnu aukeavan, mutta yritetään silti ja vielä kerran. Olen vastuussa myös kotouttamisesta, Lindström painottaa.

– Kotiuttamisen vastuu kuuluu sisäministeriöön, hän lisää.

– Tulisiko minun siis tehdä oma työni ”vasemmalla kädellä” tai jättää se kokonaan tekemättä, koska ”hyysään matuja” tai  siksi että ”olen unohtanut suomalaiset työttömät”? Ei tulisi. Lakikin siihen velvoittaa, Lindström sanoo.

Lindströmin mukaan hallitus joutuu ratkomaan monia ongelmia yhtä aikaa, niin kotimaan talousongelmia ja työttömyyttä kuin turvapaikanhakijoiden kasvavaa määrää.

Hän korostaa, että uusien työpaikkojen saamiseksi Suomeen tarvitaan lisää investointeja.

– Siksi tehtiin kiky-sopimus. Se ei tietenkään yksin riitä vaan paljon muutakin tarvitaan.

– Uusia keinoja esitetään syksyn budjettiriiheen. Tämän kaiken avulla voisimme auttaa kaikkia, niin kantasuomalaisia kuin kotoutujiakin. Ei kenenkään ohitse eikä toisen kustannuksella.

Hallituksen toteuttamien maahanmuuttopolitiikan kiristysten lisäksi tarvitaan Lindströmin mukaan parempaa kotouttamista.

–  Miksi siis puhun ja toimin oleskeluluvan saaneiden kotouttamisen puolesta? Siksi, että vaihtoehto tuo aivan varmasti suurempia ongelmia kuin se, että edes yritetään toimia tämän varsin vaikean asian edistämiseksi.

Hän muistuttaa, että maahanmuuttajien työttömyys voi johtaa syrjäytymiseen ja jopa radikalisoitumiseen.

– Sitä tuskin kukaan toivoo tai haluaa edistää? 

– Turvapaikkakriisi pakotti ja pakottaa meidät toimimaan uudella tavalla ja etsimään parempia keinoja kotouttamiseen. (…) . Kun kotouttaminen ei ole tunnetusti onnistunut aiemminkaan niin miten se voisi onnistua näillä määrillä ilman olennaisia muutoksia?

Jari Lindströmin blogi .

Juttua muokattu klo 16:06. Muotoiltu viimeistä kappaletta.