Ministeri Lindén HS:lle: Apinarokon vuoksi tuskin joudutaan ottamaan käyttöön rajoituksia – "Tämä ei ole sellainen tauti, joka tarttuu, kun joku hississä yskäisee"

Apinarokko

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd) mukaan apinarokko ei nykytiedon valossa vaikuta yleisvaaralliselta tartuntataudilta, kertoo Helsingin Sanomat.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti keskiviikkona tiettävästi ensimmäisestä todennäköisestä tartunnasta Suomessa.

Lindén ei usko, että apinarokon vuoksi jouduttaisiin missään vaiheessa ottamaan käyttöön samankaltaisia yleisiä rajoitustoimia kuin koronaviruspandemian vuoksi.

– Kaiken tiedon mukaan apinarokko tarttuu hyvin läheisessä kontaktissa. Tämä ei ole sellainen tauti, joka tarttuu, kun joku hississä yskäisee, hän sanoo HS:lle.

HS:n mukaan tartuntatauti voidaan tarvittaessa määritellä yleisvaaralliseksi valtioneuvoston asetuksella. Lindén toteaa, että taudin pitää tällöin olla sekä riittävän vaarallinen yksilölle että helposti tarttuva, ja tällä hetkellä arvio on, ettei apinarokko täytä kriteereitä vaarallisuudeltaan eikä leviämiseltään.