Mikko Alatalo ja joukko muita kansanedustajia haluavat säilyttää kopioinnin hyvitystason ennallaan – "Ilman hyvitystä olisi moni menestystarina jäänyt syntymättä"

Budjetti

Keskustan Mikko Alatalo on yhdessä eräiden muiden eri puolueita edustavien kansanedustajien kanssa jättänyt talousarvioaloitteen, joka esittää yksityisen kopioinnin hyvityksen tason säilyttämisestä nykyisellä tasolla myös vuonna 2019.

Hallitus on esittänyt valtion budjetista tekijöille, taiteilijoille ja tuottajille maksettavaa yksityisen kopioinnin hyvitystä alennettavaksi nykyisestä 11 miljoonasta yhdeksään miljoonaan euroon.  Aloitteen tavoitteena on säilyttää se nykyisellä tasolla.

Tutkimusten mukaan suomalaiset edelleen kopioivat noin neljännesmiljardi tiedostoa, muun muassa äänilevyjä, elokuvia ja musiikkikappaleita.

Aloitteen tekijät tahtovat, että tästä maksetaan kohtuullinen hyvitys.

Ammattimuusikkona Mikko Alatalo sanoo tuntevansa hyvin hyvitystulon merkityksen monimuotoiselle ja maamme eri kolkissa kukoistavalle kotimaiselle kulttuurille.

– Pitkän artisti- ja poliitikkourani aikana olen seurannut uusien taitelijoiden tuloa alalle, ja nähnyt sen, miten erityisesti hyvitystulot ja -tuet ovat olleet monen muusikon, ohjaajan ja kuvittajan uran alun kannalta ratkaisevia.

– Ilman hyvitystä olisi moni suomalainen menestystarina jäänyt syntymättä, tarina kuulematta ja kulttuuritapahtuma järjestämättä, toteaa Alatalo.

Kun hyvitys siirrettiin valtion budjettiin, oli nyt jätetyn aloitteen allekirjoittajista Pia Viitanen (sd.) asian esittelevä ministeri ja Raija Vahasalo (kok.) sitä tukeneen sivistysvaliokunnan puheenjohtaja.

Allekirjoittajissa on mukana edustajia poikkeuksellisen poikkiparlamentaarisesti.

– Kun tämä leikkausesitys julkistettiin kevään kehysriihessä, sivistysvaliokunta lausui silloin yksimielisesti, ettei kannata sitä, sanoo Mikko Alatalo.

– Siksi olemme optimistisia, että saamme asian uuteen rakentavaan harkintaan. Kaksi miljoonaa euroa ei ole suunnaton raha valtion budjetissa, mutta se on suuri kulttuurintekijöille ja välillisesti myös koko kansantaloudelle.