Migrin virkamiehet HS:lle: Meiltä odotetaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä

Turvapaikanhakijat

Maahanmuuttoviraston (Migri) ylijohtaja Jaana Vuorio sekä turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertovat Helsingin Sanomille, että monelle Migrin ylitarkastajalle on jostakin syystä syntynyt käsitys, että heiltä odotetaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

Migrin kiristetyt tulostavoitteet voivat vaarantaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja päätösten laatua, kertovat useat virkamiehet nimettömänä lehdelle.

Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa turvapaikka myönnetään virheellisin perustein jollekin hakijalle tai evätään joltakulta, joka sitä todellisuudessa tarvitsisi.

Loppusyksystä Migri päätti, ettei Irakista tuleva saa turvapaikkaa vain siksi, että hakija on kotoisin joltain tietyltä alueelta.

Migri julkaisi myös toukokuussa tiedotteen, jossa se kertoi turvallisuustilanteen Irakissa, Afganistanissa ja Somaliassa parantuneen.

Kyseisistä maista tulevien on ollut vaikeampaa saada suojelua Suomesta. Lisäksi humanitaarinen suojelu poistettiin ulkomaalaislaista.

– Eihän se linjaus perustunut lähtömaiden tilanteeseen eikä edes meidän omiin raportteihin. Ei niissäkään oikeasti sanota, että turvallisuustilanne noissa maissa olisi parantunut. Siitä asti on hävettänyt olla Migrissä töissä, vastuuasemassa oleva virkamies kertoo Helsingin Sanomille.

Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio myöntää Helsingin Sanomille, ettei viraston viestintä ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla.

HS:n uutinen