Merkel kirittää kristillisdemokraatteja vaalikentillä viimeistä kertaa ennen äärimmäisen tasaisiksi ennakoituja vaaleja

Saksan vaalit

Saksan väistyvällä liittokanslerilla Angela Merkelillä on tänään viimeiset hetket koota kannattajakuntaa kristillisdemokraattien (CDU/CSU) ja hänen mahdollisen manttelinperijänsä Armin Laschetin taakse. Merkel esiintyy tänään puoluetoverinsa Laschetin rinnalla tämän kotikaupungissa Aachenissa vaalirutistuksen viimeisenä päivänä.

Asetelmat ennen huomenna käytäviä liittopäivävaaleja ovat muuttuneet yhä arvaamattomammiksi. Yhdessä viimeisistä mielipidemittauksista valtaapitävän kristillisdemokraattien ja haastajan asemassa olevan sosiaalidemokraattien (SPD) kannatus mahtui virhemarginaalin sisään. Aiemmissa kannatusmittauksissa – kuten viimeisimmissäkin – sosiaalidemokraatit ovat hienoisella etumatkalla.

Allensbach-instituutin eilen julkaistussa mielipidemittauksessa sosiaalidemokraattien ennakoidaan saavan 26 prosenttia äänistä, kristillisdemokraateille povataan 25 prosentin kannatusta. Vihreät ovat mittauksen mukaan keräämässä äänistä 16 prosenttia ja liberaalipuolue FDP reilut 10 prosenttia.

Äärioikeistolainen AfD on sekin keräämässä kymmenyksen äänistä, mutta muut puolueet ovat jo ennalta kieltäytyneet hallitusyhteistyöstä sen kanssa. Laitavasemmistopuolue Linkelle ennakoidaan viiden prosentin kannatusta.

Matalaa profiilia pitänyt Merkel astui vaaliareenoille viime viikolla Laschetin tueksi, kun SPD:n kansleriehdokas Olaf Scholz oli vahvalla esiintymisellä vaaliväittelyissä paisuttanut suosiotaan suhteessa Laschetiin. Valtiovarainministeri Scholz on onnistunut profiloitumaan vahvasti Merkelin politiikan jatkuvuutta edustavaksi ehdokkaaksi.

Jatkuvuus ja vakaus ovat myös arvoja, joilla Merkel vetosi kannattajiin Laschetin puolesta eilen Münchenissä.

–  Jotta vakaus säilyisi Saksassa, Armin Laschetin täytyy olla liittokansleri ja kristillisdemokraattien täytyy olla vahvin, Merkel sanaili.