Matkailu- ja ravintola-alalla toivotaan, että hallituksen esitystä muutetaan eduskunnassa

Matkailu

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön (MaRa) toimitusjohtaja Timo Lappi toivoo, että hallituksen esitystä matkailun avaamisesta muutetaan eduskunnassa. Lappi on pettynyt siihen, että Suomen hallitus ei olisi esityksellään toteuttamassa EU:n yhteisiä matkustussääntöjä kokonaisuudessaan, vaikka on ollut niitä hyväksymässä.

–  Tämä on huono tilanne, koska EU:n keskeinen periaate on vapaa liikkuvuus, ja EU:n alueella täytyisi olla samat säännöt – ne säännöt, jotka EU:n neuvosto on suositellut, Lappi arvostelee.

Lapin mukaan on ymmärrettävää, että tiukempien sääntöjen ajatellaan estävän koronaviruksen tuomista Suomeen. Koronavirusta voi Lapin mukaan tulla silti ulkomailta palaavien suomalaisten matkustajien mukana.

–  Voi tulla tilanne, että suomalaiset matkustavat ja virusta tulee Suomeen, mutta me emme saa omaa osaamme ulkomaalaisista matkustajista. Kansainvälinen matkailu käynnistyy nyt ja siellä kilpailu on kova, Lappi sanoo.

Hänen mukaansa matkailu- ja ravintola-ala on kuitenkin tyytyväinen, että hallitus on saanut tehtyä esityksen.

–  On välttämätöntä, että esitys saadaan käsiteltyä eduskunnassa ennen kesätaukoa.

Lapin mielestä on myös hyvä, että Schengen-alueen ulkopuolisista maista pääsee Suomeen samoilla edellytyksillä kuin Schengen-alueelta.

–  Suomen viidestä tärkeimmästä lähtömaasta kolme on Schengen-alueen ulkopuolella, siellä ovat Venäjä, Kiina ja Britannia.