Marin: Hallitus puoltaa maskisuositusta, etätyösuositus muuttuu alueelliseksi – THL valmistelee “liikennevalomallin“ rajanylityspisteille

Rajanylityspisteillä tehdään lääkärin arvioon perustuvat viranomaispäätökset testeistä ja karanteeneista. Kunnat huolehtivat maskihankinnoista vähävaraisille.
Koronavirus

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käyttämisestä joukkoliikenteessä ja muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

Marinin mukaan ihmiset hankkisivat maskinsa lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtisivat siitä, että maskeja on saatavissa kaikkein haavoittuvimmissa asemissa oleville vähävaraisille ilmaiseksi.

Valtio korvaa Marinin mukaan kunnille maskihankinnat täysimääräisesti.

Marin kertoi maskisuosituksesta tiedotustilaisuudessa hallituksen koronatilanteesta käymien neuvottelujen jälkeen.

Marinin mukaan linjaukset karanteeneista ja koronavirustesteistä Suomen rajanylityspisteillä tehdään tartuntatautilain mukaisesti viranomaispäätöksinä, jotka perustuvat lääkärin arvioon.

– Kyseessä ei ole poliitinen päätös eikä hallitus ole tällaista käsitellyt, Marin painotti.

Marinin mukaan hallitus on pyytänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta valmistelemaan selkeän ja yksinkertaisen ohjeistuksen, niin sanotun liikennevalomallin siitä, millaiset toimenpiteet tulevat kyseeseen rajoilla.

Mallissa alueet luokiteltaisiin punaisiin, keltaisiin ja vihreisiin maihin. Punaisista maista saapuvat testataan laajasti ja määrätään viranomaispäätöksellä karanteeniin. Pakollinenkin testaus ja karanteeni voivat tulla näistä maista saapuvien kohdalla kyseeseen.

Keltaisista maista saapuvia ohjeistetaan hakeutumaan omaehtoiseen karanteeniin. Vihreistä maista, joissa on alle 8 tautitapausta 100 000 asukasta kohden, saapuvilla ei ole tarvetta omaehtoiseen karanteeniin.

– Myös näistä maista saapuvien ihmisten kohdalla viranomaisten tekemät karanteenipäätökset ovat mahdollisia, jos kyseessä on epäilty altistuminen koronavirukselle, Marin kuitenkin totesi.

EtätyösuosituSTA sovelletaan Marinin mukaan jatkossa alueellisesti epidemiatilanteen mukaisesti.

Hallitus suosittelee, että Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien alueilla siirrytään etätyöhön työntehtävien niin salliessa ja edistetään työjärjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja työpaikoilla.

Suositus koskee sekä julkisen että yksityisen sektorin työpaikkoja.