Maatalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari: Karhisen raportti todistaa, että markkinat eivät toimi

Maatalous

Maatalouden kannattavuutta selvittäneen Reijo Karhisen raportti on selvää tekstiä siitä, että markkinat eivät toimi, arvioi eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.).

Kalmarin mukaan raportissa on esitetty paljon konkreettisiakin toimia, kuten suomalaisen ruuan näkyvyyden parantaminen kaupassa kuluttajan valittavaksi.

Kalmarin mukaan Karhinen kannustaa myös selkeästi siihen, että osuustoiminnallisten yritysten pitää hakea tiiviimpää yhteistyötä ja rakenteellisia ratkaisuja.

– Eli suomeksi sanottuna hän sanoo, että osuuskuntien pitäisi mennä nippuun ja Kilpailuviraston pitää se hyväksyä.

Kalmari huomauttaa, että määräävässä markkina-asemassa olevan pitää jo nyt myydä Kilpailuviraston vaatimuksesta maitoa sisäänostohinnalla muille.

– Samalla lailla määräävässä markkina-asemassa olevien kauppojen pitäisi myydä sisäänostohinnallaan muille, pienemmille kaupparyhmittymille, jotta saataisiin Suomen sisäistä kilpailua syntymään kauppaliikkeisiin.

Kalmari pitää myös Karhisen ehdotusta ”peltoreformista” mielenkiintoisena kauan vaietun asian nostamisena keskusteluun.

– Päätöksiä oitäisi tehdä ihan lähtien siitä, että tukien ohjautuminen pellon omistuksen kautta ei ole järkevää, vaan sen pitäisi tulla lisäarvon tuottamisen kautta. Ja tämähän on hyvin keskustalainen linjaus myös.

Kalmari muistuttaa, että jos tuet on kytketty pellon omistukseen, myös pellon hinta ja vuokrahinta nousevat, kun peltoa ei kannata vuokrata eteenpäin.

Kalmari muistuttaa, että Karhisen mielestä maataloudessa pitäisi myös siirtyä europohjaiseen tulosajatteluun.

– Eli aina kun päätetään, mietittäisiin mitä merkitystä sillä on sinne viivan alle.

Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen ja MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen ei pidä 500 miljoonan euron ottamista markkinoilta maatalouden kannattavuuteen sinänsä mahdottomana.

– Meillähän on tavoite, että pitäisi saada miljardi.

Viljasen mukaan kaikki ruokaketjun osaset pitäisi saada ottamaan enemmän vastuuta toisistaan.

– Jos kauppa suhtautuu elintarvikeketjun tulevaisuuteen kuin tähän saakka, niin ei tämä homma tästä käänny.

Viljanen myöntää, että myös tiloilla ja teollisuudella on toki vielä petrattavaa omassa toiminnassaan. Uusille innovaatioille ja tuotteille olisi kova tilaus, Viljanen muistuttaa.