Lintilä haluaa stopin turvealaa jäytävälle epätietoisuudelle: “On löydettävä nopeasti keinot, joilla hallitsematonta muutosta suitsitaan“

Turvetuotanto

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää tärkeänä, että turvealalle syntyy nykyistä luottavaisempi näkymä tulevaisuuteen.

Lintilän mielestä ei voi olla niin, että kokonainen toimiala joutuu elämään jatkuvassa epätietoisuudessa. Turpeen saatavuus on mitä suurimmissa määrin myös huoltovarmuuskysymys.

– On löydettävä nopeasti keinot, joilla hallitsematonta muutosta suitsitaan. On koko hallituksen asia kantaa vastuuta siitä, että turvetta saadaan, hän kirjoittaa Suomenmaan blogissaan.

SUURIN ajuri turpeen käytön murroksessa on Lintilän mukaan päästökauppa.

– Kukaan ei pystynyt puolitoista vuotta sitten arvioimaan, että turpeen käytön väheneminen olisi niin nopeaa kuin se vaikuttaa olevan.

Ministeri muistuttaa, että hallituksen syksyinen veropäätös ei juuri vaikuta kokonaiskehitykseen.

– Monet energiayhtiöt ryhtyivät taannoin tekemään päätöksiä turpeen käytön vähentämisestä. Syynä tähän oli muun muassa turpeen ympärille ajan saatossa muodostunut vahingollinen imago, Lintilä toteaa.

Nyt on Lintilän mielestä syytä palata hallitusohjelmaan.

– Lisäksi on pidettävä huoli siitä, että turvealalta luopuvalle turvataan reilu siirtymä uuteen toimeentuloon. Niin ikään on ratkaistava, miten kompensoidaan taseisiin jääviä turvemaita.

Tavoitteena on Mika Lintilän mukaan korvata mahdollisimman iso osa turpeesta kotimaisella biomassalla, joko metsähakkeella tai sahojen sivutuotteilla.

– Ainespuuta ei saisi ajautua polttoon, joten on löydettävä ratkaisut joilla kannustetaan esimerkiksi ensiharvennusrästeihin, hän ehdottaa.

Kommentit (3)

 • Lukija9

  Lintilälle: ”Poikani olet oikealla tiellä”.

 • Lukija55

  Pääsyynä on se, että energiayhtiöt sopeutuvat tulevaan. Ne vain tuppaavat olemaan nopeita liikkeissään. Miksi tätä ei ymmärretty? Turpeesta tehtiin perusteettomalla retoriikalla (”uusiutuva polttoaine”, ”vähäpäästöinen”) kyseenalainen raaka-aine monen silmissä. Jokin välimuoto pitäisi löytyä, mutta ei mikään hallituskokoonpano taida pystyä tähän. Kokoomus esitti vielä viime vuonna turpeen veroedun poistoa. Nyt kyllä oppositiossa on sävy muuttunut, mutta en luottaisi…

 • Lukija26

  Nopeilla muutoksilla ja päätöksillä kuten turpeen alasajon nopeus , tuhoamme omaa elämisenmahdollisuutta maaseutuelinkeinojemme osalla . Hyvä esimerkki on puu hakkuiden kieltäminen ,jossa on kysymys yhä enenevässä puun ympärille kehittynyt elinkeinotoiminta teollisuuden ja pienyritystoiminnasta puhumattakaan . Sahateollisuus ,jossa sen kysyntä on maailmalla todella korkealla tällä hetkellä ja jossa myös jalostusastetta kehittämällä saamme vielä entistä tuottoisempia ja työllisyyttä edistäviä toimia aikaiseksi . Ymmärrän kyllä ,että ympäristöä on myös kehitettävä rinnalla ,mutta totaalisesti kieltämällä jonkin kysytyn tuotteen tuhoamme koko Suomalaisen tuotantorakenteiden osaamisen ja joudumme yhä enemmän kehitysmaa asteelle ,kun maaseutuelinkeinoja lopetetaan ,joiden vaikutus kuitenkin on monelle osaamisalueelle erittäin suuri . Ympäristöasioissa pitää päästä kokonaisvaltaisiin tavoitteisiin ,mutta liian aktiivinen alasajo tulee tuottamaan enemmän vahinkoa kuin tuloksia . Katselin tuossa lauantaina työministeri Tuula Haataisen (SDP)haastattelua . Kun toimittaja esitteli ”työllisyysaste” kehitystä oli Suomi pohjoismaiden tilastossa ”jumbosijalla edelleen ”. entinen pääministeri Juha Sipilän(KES) Hallitus nosti sen (2015-2019) välillä (68%tista – 72,5% ttiin.) ja olisi sen saanut tällä Hallituskaudella jos olisi saanut valtakirja (75% )ttiin . Nykyministeri puolustautui sanomalla ,että KORONA on vaikeuttanut tavoitteen saavuttamista ,joka on osittain totta .Tehokkaimmilla esitoimilla Koronasta huolimatta tuloksia pitää alkaa saamaan . Nykyhallituksella pitää olla myös tavoite ,josta me suomalaiset olemme myös selvillä . Koronan taakse ei voi piiloutua kovin pitkäksi aikaa . On todella ryhdyttävä töihin ”työllisyyden edistämiseksi ”. Rakenteet kuntoon ,kun ”pohjoismaiden mallit ” on tiedossa ja suomalaiset töihin kaikilla rintamilla . Pitkistä tuloksettomista neuvotteluista on päästävä tositoimiin . Tämä pohjoismaiden kisa tullaan yhdessä voittamaan myös työllisyysasteen kasvusprosentissa . Siihen tarvitaan koko meidän koko väestömme mukaan , kaikki puolueet. Työpaikat syntyvät vain yrityksissä ,antakaamme siihen myös mahdollisuus ? Vain näin voimme kehittää muita julkishallinnon keityskohteitamme . Kaipaan edelleen entisen pääministeri Juha Sipilän Hallituksen räväkkää ,mutta tehokasta työllisyyden kehittämistä meidän suomalaisten hyvinvoinnin parhaaksi .

  Seppo Kotaniemi
  Keski-Suomi -Äänekoski

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen