Liikennevaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen: Postin jakelutiheys voisi vaihdella alueittain
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps.) pitää mahdollisena, että postin jakelutiheys voisi jatkossa vaihdella harvaan asutulla maaseudulla ja kaupungeissa.
Jakeluvelvoitteen jouston nosti aiemmin esille keskustan kansanedustaja Markus Lohi , jonka mielestä kaupungeissa jakelupäiviä olisi kolme ja niiden ulkopuolella postin voisi hakea asiamieheltä. Maaseudulla jakelu säilyisi edelleen viisipäiväisenä.
– En minä tämmöistä vaihtoehtoa ainakaan heti sulkisi pois, kommentoi Jalonen Lohen esitystä.
– Lähtökohtaisesti kansalaisia pitää toki kohdella tasapuolisesti asuinpaikasta riippumatta. Mutta postinkulku on erityisesti maaseudulla niin isojen haasteiden edessä, että kaikkia mahdollisuuksia pitää harkita.
Asian ydin piilee Jalosen mielestä on kuitenkin siinä, riittääkö postilla jatkossa jaettavaa.
Tyhjänä ei postiautoja kannata millään alueella ajaa.
– Tilanteeseen on nyt reagoitava.
Ministeriö on juuri keskustelun aikaansaamiseksi lähettänyt julkisuuteen postilain uudistukseen liittyvän muistion. Siinä halutaan kartoittaa kaikkien alan toimijoiden näkemyksiä. Yrityksiltä, viranomaisilta ja tietysti myös asiakkailta halutaan tietoa päätösten tueksi.
– Kuinka paljon esimerkiksi laskuja ja tiedotteita jatkossa lähetetään kirjeitse ja niin edelleen, Jalonen pohtii.
Kaupunkiseuduilla isoilla sanomalehdillä on omat varhaisjakelunsa ja alan firmat pitävät huolta omien asikkaidensa ilmaisjakelujen perillemenosta.
Haja-asutusalueilla sen sijaan luukku ei välttämättä kolahda enää kertaakaan arkipäivisin, mikäli posti supistaa rajulla kädellä omia toimintojaan.
– Jakelu on jo vapautunut kilpailulle, mutta tungosta markkinoille ei ainakaan syrjäseudulla ole. Senkin takia on tärkeää, että meillä on jatkossa suomalainen postiyhtiö, joka pystyy turvaamaan palvelun joka puolella maata.
Jakelu on jo vapautunut kilpailulle, mutta tungosta markkinoille ei ainakaan syrjäseudulla ole.
Ari Jalonen
Liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Susanna Koski (kok.) ei suoralta kädeltä tyrmää Lohen esitystä jakelupäivien vaihtelusta, mutta epäilee sen toteutumista käytännössä.
– Jotenkin tuntuu siltä, että suomalainen postinjakelu ajaisi itsensä ojasta allikkoon, mikäli tämmöiseen lähdettäisiin. Kyllä postinjakelunkin pitää olla edes jollain lailla liiketaloudellisesti kannattavaa toimintaa, hän otaksuu.
Koski ennakoi, että muutaman vuoden kuluttua tätä postikeskustelua pidetään jo melkoisen outona ilmiönä.
– Nyt eletään monissa palveluissa murrosvaihetta, mutta kaikki ihmiset täytyy silti pitää mukana. Kaikki eivät pysty noipeasti siirtymään e-laskuihin.
Jos ja kun syrjäseudun palveluja halutaan pitää yllä, Koski hakisi täydennystä yksityiseltä sektorilta.
– Kyllä maaseudulla käytetään esimerkiksi ateriakuljetuksissakin yksityisiä palveluja, hän vertailee.
Postin toimintakulttuurissa on Susanna Kosken mukaan paljon tehostamisen varaa, liikuttiinpa sitten maalla tai kaupungissa.
Kansanedustaja odottaa postilain uudistuksen tuovan reippaita muutoksia luutuneisiin käytäntöihin.
– Miksi ihmeessä postia ei voitaisi kerrostaloissa jakaa alakerrassa rivissä oleviin lokerikkoihin. Nyt yksi ihminen juoksee ylösalas ja arvokasta työaikaa menee hukkaan.
Miksi ihmeessä postia ei voitaisi kerrostaloissa jakaa alakerrassa rivissä oleviin lokerikkoihin?
Susanna Koski
Jakelun tehostuminen näkyisi Kosken mukaan väistämättä myös postin jakeluajoissa.
– Tavallisen kirjepostin saapuminen perille esimerkiksi kotiseudullani Vaasassa voi kestää jopa kokonaisen viikon.
Kosken mielestä on harmillista, että keskustelun kärki on välillä kääntynyt ruohonleikkuuseen.
Pitäisi puhua postin perustehtävien hoitamisesta nykypäivän vaatimalla tavalla, kansanedustaja sanoo.