Lappiin tulossa pitkiä pyöräreittejä

Kotimaa

Lapin tiet, helppokulkuiset polut ja mönkijäreitit voivat palvella myös suomalaisia ja kansainvälisiä retkipyöräilijöitä. Pohjoiseen ollaankin nyt kehittämässä pitkiä pyörävaellusreittejä, joiden käyttäjistä toivotaan myös asiakkaita paikallisille yrityksille.

Tähän asti Lapissa on keskitytty etupäässä maastopyöräilyyn matkailukeskuksissa, kertoo Luonnonvarakeskus Luke. Nyt tarjontaa halutaan monipuolistaa kahdenkin hankkeen voimin.

Luken johtama STIL-hanke keskittyy päällystettyjä teitä käyttäviin reitteihin. Tavoitteena on rakentaa helppokulkuisia usean päivän reittejä Suomen Lappiin, Norjan Finnmarkiin ja Ruotsin Norrbotteniin.

Reitit suunnitellaan niin, että ne sopivat monenlaisille retkeilijöille lapsiperheistä ikääntyviin. Lisäksi luodaan verkostoa pyöräilymatkailusta kiinnostuneille palveluntarjoajille.

Eräs tavoitteista on vahvistaa ympärivuotista matkailua Lapissa ja tuoda yrittäjille uusia tulonlähteitä lumettomalle ajalle. Monet pohjoisen kunnat ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa hanketta kohtaan.

Arctic Bikepacking Trail -nimisessä hankkeessa puolestaan suunnitellaan erityisesti bikepackingiin eli pyörävaellukseen sopivia reittejä pohjoiseen Suomeen ja Norjaan. Yli tuhannen kilometrin reittikokonaisuus saatetaan julkaista jo ensi kesäksi.

Hanketta vetää Pyöräilykuntien verkosto yhteistyökumppaneinaan muun muassa Metsähallitus ja useat kunnat.