Teknologiateollisuus kaipaa 130  000 uutta osaajaa 10 vuodessa – alan keskusjärjestö haluaa muuttoliikkeen ja jatkuvan oppimisen kuntoon

Lähes 90 prosenttia alan yrityksistä aikoo varmasti tai mahdollisesti rekrytoida kansainvälisiä osaajia seuraavien neljän vuoden aikana
Talous

Teknologiateollisuus ry nosti tiistaina esille maahanmuuton ja jatkuvan oppimisen tarpeen alaa uhkaavaan työvoimapulan selättämiseksi.

Kattojärjestö arvioi jäsenyrityksilleen tekemän kyselyn perusteella, että teknologiateollisuus tarvitsee 130  000 uutta osaajaa seuraavien kymmenen vuoden sisällä.

Osaavan työvoiman tarpeesta puolet selittyy eläköitymisillä ja puolet yritysten kasvulla.

Teknologiateollisuus ry:n mukaan oma roolinsa työvoimapulan ratkaisemisessa on maahanmuutolla.

Lähes 90 prosenttia alan yrityksistä aikoo varmasti tai mahdollisesti rekrytoida kansainvälisiä osaajia seuraavien neljän vuoden aikana.

Erityisen paljon asiaa on harkittu metallien jalostuksessa ja tietotekniikassa, joissa kansainvälisiä rekrytointeja kertoi pohtivansa 95 prosenttia vastaajista.

–  Lukujen valossa lahjomaton fakta on se, että Suomi tarvitsee kansainvälisiä osaajia. Demografiamme on aivan kaamea, eli Suomi ikääntyy kovaa tahtia, järjestön varatoimitusjohtaja Minna Helle sanoi tiistaina.

Helteen mukaan isoja kysymyksiä ovat lupaprosessien saaminen riittävän ripeäksi sekä sen varmistaminen, että maahanmuuttajat ovat tervetulleita suomalaiseen yhteiskuntaan ja työpaikoille.

Samaisen kyselyn mukaan kolme neljästä yrityksestä pitää kykyä ja motivaatiota jatkuvaan oppimiseen eniten merkitystään kasvattavana yleisenä taitona tulevina vuosina.

Järjestön osaamispolitiikasta vastaava johtaja Leena Pöntynen arvioi, että vastaus ei synny vain monivuotisesta tutkintokoulutuksesta.

–  Tutkintokoulutus on varsin hidas tapa vastata osaajatarpeisiin, Pöntynen sanoi.

Hän toivoi huomiota työelämää vastaaville muunto- ja täydennyskoulutuksille, joissa yritysten tarpeet huomioidaan ketterästi ja mieluiten jopa ennakoiden.

–  Kehittäessämme jatkuvan oppimisen kansallista järjestelmää yritykset tulisi ottaa tärkeäksi kohderyhmäksi koulutustarjontaa suunnitellessa, Pöntynen sanoi.

Pöntysen mukaan Suomessa on iso työ kansainvälisten opiskelijoiden rekrytoimiseksi Suomeen valmistumisen jälkeen.