Lääkäriedustaja Keränen vaatii keskustaa lyömään nyrkkiä pöytään – "Erikoissairaanhoidon on annettu mennä kokoomuksen nuottien mukaan"
Suomalainen terveydenhuolto on saatu sekaisin tämän hallituksen aikana, keskustan lääkärikansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Niilo Keränen sanoo.
Hän toteaa suurten yksityisten terveysyritysten valtaavan koko ajan lisää alueita, koska yksityisten palveluiden on luvattu lisääntyvän sote-uudistuksessa.
– Suomeen tulee aivan uudenlaisia alueita riippumatta siitä, hyväksytäänkö sotea jossain muodossa vai ei. Pullon henki on jo päästetty irti, Keränen painottaa.
Kokoomus ajoi laajan valinnanvapauden lausuntokierroksella olevaan lakiluonnokseen, mutta Keräsen mielestä keskustakaan ei ole kuunnellut asiantuntijoita.
– Kokoomus on ottanut keppihevosekseen valinnanvapauden, ja keskusta on vain myötäillyt.
Poliittisessa sopimuksessa keskusta sai maakuntamallin sote-uudistuksen pohjaksi, ja kokoomus sai valinnanvapauden sote-palveluihin.
Keräsen mielestä keskustan olisi pitänyt lyödä nyrkkiä pöytään silloin, kun kokoomus halusi ulottaa valinnanvapauden laajasti erikoissairaanhoitoon. Keränen pitää selkeänä neuvotteluvalttina sitä, että kokoomus tuskin saisi valinnanvapautta muiden hallituskumppanien kanssa.
– Se pitäisi kokoomuksen ymmärtää, ja se pitäisi keskustankin uskaltaa sanoa neuvotteluissa.
– Erikoissairaanhoidon, joka on parhaiten toimiva alue koko sotessa, on annettu mennä kokoomuksen nuottien mukaan.
Keränen pitää valinnanvapautta hyvänä asiana perusterveydenhoidossa, mutta katastrofina sitä, että asiakassetelit otetaan laajasti käyttöön myös erikoissairaanhoidossa.
Kokoomusjohtaja Petteri Orpon ja kokoomuksen sote-neuvottelija Paula Risikon viesti on, että valinnanvapautta käytetään perustasolla, ja erikoissairaanhoidossa vain ”soveltuvin osin”.
Keränen pitää tätä ”bluffina”, koska asiakasseteli voidaan maakunnan päätöksellä ottaa käyttöön kaikessa erikoissairaanhoidossa. Vain vaativat leikkaukset, tehohoito ja päivystys jäävät yksiselitteisesti asiakassetelin ulkopuolelle.
Valinnanvapauslain luonnoksessa lukee, että maakunta voi ottaa asiakassetelin käyttöön muissakin päättämissään maakunnan liikelaitoksen tuotantovastuulle kuuluvissa kuin suoran valinnan palveluissa.
Keräsen mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että asiakasseteli voidaan ottaa käyttöön kaikessa erikoissairaanhoidossa.
Lakiluonnostekstin mukaan ”tavoitteena on, että maakunta määrittelee asiakassetelillä maksettaviksi palveluiksi riittävän määrän palveluja palvelujen saatavuuden, saavutettavuuden ja palvelukokonaisuuksien toimivuuden edistämiseksi sekä sen varmistamiseksi, että myös muissa kuin suoran valinnan palveluissa toteutuu asiakkaan mahdollisuus valita palveluntuottaja. Maakunnan tulee säännöllisesti seurata sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjontaa alueellaan.”
Maakunta siis viime kädessä päättää, kuinka laajasti erikoissairaanhoitoa ulkoistetaan.
Keränen kysyy, kykenevätkö maakuntien päättäjät laittamaan ulkoistukselle rajaa, kun terveysfirmojen lobbarit aloittavat työnsä.
Lakiluonnoksen muotoilu on aika ovela, kun maakunnille on annettu varsin laaja päätösvalta.
Kansanedustaja Niilo Keränen
Keräsen mukaan valinnanvapausesityksen lähettäminen lausuntokierrokselle jäi ainoaksi vaihtoehdoksi, kun sote-neuvottelut jumiutuivat täysin.
Keränen kertoo, että keskustan eduskuntaryhmässä käytettiin avoimesti puheenvuoroja siitä, että valinnanvapaus ei saa mennä läpi nykyisessä muodossaan.
Keskusta siis odottaa lausuntokierrokselta palautetta, jonka perusteella luonnosta muutetaan. Hallituspuolueet ovat jo sitoutuneet siihen, että lausuntopalaute otetaan huomioon.
Keränen ei ole vakuuttunut siitä, että nykyinenkään malli väistämättä kaatuisi perustuslakivaliokunnassa.
– Lakiluonnoksen muotoilu on aika ovela, kun maakunnille on annettu varsin laaja päätösvalta siitä, minkä verran ne ulkoistavat erikoissairaanhoitoa.
Keränen yhtyy Suomen Kirurgiyhdistuksen ja kirurgiylilääkäreiden esittämään huoleen siitä, että päivystysjärjestelmä saattaa romahtaa, kun erityisosaajat kaikkoavat julkiselta puolelta yksityisiin terveysyrityksiin.
Keränen muistuttaa, että hoitohenkilökuntakin joutuu siirtymään yksityiselle, jos lääkärit, potilaat ja työt vähenevät julkiselta.
Sairaanhoitajien ja lähihoitajien palkkataso on huonompi yksityisellä puolella kuin julkisella. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus on muutenkin heikompi esimerkiksi loma-aikojen suhteen.
– Hoitajien kannalta tilanne on surkea. Lääkärithän kyllä pärjäävät, heille löytyy aina töitä.
Marraskuun alussa lausuntokierrokselle lähteneessä valinnanvapausesityksessä uutta oli se, että asiakasseteliä ei saakaan sote-keskuksesta, vaan sen voi myöntää vain maakunnan liikelaitos.
Keräsen mielestä kyseessä on täysin turha, byrokraattinen porrastus, joka on omiaan lisäämään lääkäreiden tietokoneella viettämää aikaa.
Sote-keskuksessa työskentelevä lääkäri ei voi esimerkiksi myöntää potilaalle fysikaalista hoitoa, vaan lupa asiakassetelin myöntämiseen täytyy kysyä maakunnan liikelaitokselta.
Sote-uudistus sai ison kapulan rattaisiin, kun Meri-Lapin kunnat päättivät perustaa yhteisyrityksen Mehiläisen kanssa säilyttääkseen Länsi-Pohjan keskussairaalan palvelut Kemissä.
Tulevassa Lapin maakunnassa palvelut uhkasivat keskittyä Rovaniemelle.
Meri-Lapin ratkaisu, joka vie ison osan Lapin maakunnan sote-rahoista, syö pohjaa soten säästötavoitteelta.
Hallituksen suunnitelmassa sote-uudistuksella pitäisi päästä vuonna 2029 tilanteeseen, jossa sote-kustannusten kasvua hillitään vuosittain kolmella miljardilla eurolla. Tarkoitus on, että samalla maakuntien saamat valtionosuudet voisivat pienentyä.
Keränen muistuttaa, että kuntien ja terveysyritysten tekemien sopimusten summat pitävät sittenkin, kun sopimukset siirtyvät maakunnille.
Kansanedustaja ihmettelee, miten maakunnat pärjäävät kalliiden sopimusten ja pienenevien valtionosuuksien kanssa.
– Kukaan ei tiedä. Tämä on katastrofi.
Valinnanvapauden lakiluonnos palaa lausuntokierrokselta joulukuun puolivälissä, ja hallituksen on tarkoitus antaa lakiesitys eduskunnalle maaliskuussa.
Keränen toivoo keskustan ryhdistäytyvän kevättalvella ja tekevän valinnanvapauteen sellaiset muutokset, että esitys voidaan viedä läpi.
– Toivon, että keskusta uskaltaisi lopultakin olla se johtava hallituspuolue.