Kuntien ilmastopäästöt laskivat lähes yhdeksän prosenttia vuonna 2020 – hiilineutraaliuteen pääseminen vuoteen 2035 mennessä voi vaatia nopeampaa tahtia
Kuntien ilmastopäästöt laskivat lähes yhdeksän prosenttia vuonna 2020, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke).
Eniten laskivat Syken mukaan sähkön käyttöön liittyvät päästöt, jotka vähenivät yli kolmanneksen edellisvuoteen verrattuna. Myös esimerkiksi lämmöntuotannon päästöt ovat vähentyneet, kun kaukolämpöä tuotetaan entistä enemmän biomassalla ja öljylämmityksestä on siirrytty muihin lämmitysmuotoihin.
Tieliikenteeseen liittyvät päästöt ovat niin ikään vähentyneet.
Kuntien ilmastopäästöt ovat laskeneet Syken mukaan jo pitkään. Päästöt ovat vähentyneet noin neljänneksellä vuosien 2005 ja 2020 välillä.
Eniten päästöjä vuonna 2020 aiheutui Syken mukaan tieliikenteestä, maataloudesta, kaukolämmöstä ja sähkönkulutuksesta.
Ilmastopäästöt laskivat Syken mukaan viime vuonna eniten Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, missä ne vähenivät yli kymmenen prosenttia. Vähiten päästöt laskivat Uudellamaalla, jossa ne vähenivät hieman alle neljä prosenttia.
Maakuntien välisiä eroja selittävät Syken mukaan esimerkiksi erilaiset elinkeinorakenteet, sääolosuhteet ja kaukolämmössä käytetyt polttoaineet. Samoin maakuntien maantieteelliset ominaisuudet voivat selittää osaltaan eroja päästövähennyksissä.
Suomi on asettanut tavoitteeksi pyrkiä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Santtu Karhinen arvioi, että kuntien täytyy kiihdyttää vuosittaisia päästövähennyksiä, jotta tavoitteeseen päästäisiin.
– Kunnat tulevat vähentämään tulevaisuudessa eniten kaukolämmön ja sähkön tuotantoon liittyviä päästöjä. Sen sijaan esimerkiksi tieliikenteen ja maatalouteen liittyviä päästöjä on vaikeampi vähentää, Karhinen sanoo STT:lle.
– Ilmastotyön tahtia tulee kiristää, ja näiden haastavampien päästösektorien ongelmia pitää ratkaista, jos haluamme saavuttaa päästötavoitteet.