Kulmuni Ylelle itärajasta: Tämä tuhoaisi Venäjän viimeisetkin suhteet Eurooppaan

Rajaturvallisuus

Kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk) antaa tunnustusta opposition esittämälle välikysymykselle liittyen Suomen itärajan turvallisuuteen.

– Täytyy antaa oppositiolle myös tunnustusta. Välikysymyksessä oli ihan hyvin muotoiltuja kysymyksiä. Itse asia on niin, että meidän kansallinen lainsäädäntömme ja EU:n ulkorajalainsäädäntö eivät ole aivan yksiselitteisiä tällaisia hybridivaikuttamisen tilanteita ajatellen ja siksi molempia on syytä päivittää, Kulmuni totesi keskiviikon Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Suomen ja Venäjän välisen raja-aidan rakentamiseen liittyvään keskusteluun Kulmuni kuitenkin toteaa, että on epärealistista, että erämaa-alueita lähdettäisiin aitaamaan.

Kulmuni tiesi kertoa, että aita-asiaa on aikoinaan selvitetty sikaruton leviämiseen liittyen, mutta silloin todettiin, että aita olisi ollut myös suurpetokannoille hyvin ongelmallinen.

– Mutta vaikka se monesti tuntuu julkisessa keskustelussa aivan mahdottomalta trumpismilta, niin onhan se tosiasiassa varmaan yksi keino, Kulmuni kuitenkin sanoi raja-aidan rakentamisesta.

Ykkösaamussa kysyttiin myös, olisiko Venäjän edun mukaista mahdollistaa suurien pakolaismäärien kauttakulku Suomen rajalle.

– Jos Venäjä haluaa tuhota viimeisetkin suhteensa Eurooppaan, niin silloin he varmaan näin toimisivat – mutta en toivo näin tapahtuvan. Venäjällä on tietenkin miljoonia siirtolaisia, jotka ovat maassa ilman lupaa, ja siksi tämä on vakavasti otettava asia, Kulmuni totesi.

Kulmuni kertoi kuitenkin olevansa luottavainen siihen, että jos Suomeen kohdistuisi tällainen hybridivaikuttamistilanne kuin Puolan ja Valko-Venäjän rajalla on, on selvää, että Suomi huolehtisi omasta rajastaan.

– Emme me anna painostukselle periksi. Kyllä Suomi silloin tarvittaessa sulkee rajansa.

Rajaturvallisuudesta Kulmunin lisäksi olivat keskustelemassa kansanedustajat Jari Ronkainen (ps) ja Suna Kymäläinen (sd).

Kommentit (2)

  • Mustikka

    Olellista on, että lakia on muutettava siten, että päätöksellä voidaan kieltäytyä Ottamasta Turvapaikka hakemuksia vastaan. Nyt tämä ei ole mahdollista. Tänne päässeen hakemus on käsiteltävä ja vaikka käsittelyssä hakemus todettaisiin pätemättömäksi, jäisi henkilö Suomeen, koska esim. Irak ei ota vastentahtoisesti palaavaa vastaan. Eli kaikki, jotka haluavat jäisi tänne. Sama koskee myös yksittäin tulevia. Eli joille ei turvapaikka kuulu, pitäisi laittaa suljettuihin laitoksiin ja kurjiin olosuhteisiin. Muuten ei tulijat lopu.

  • Lukija63

    KULMUNI puhuu täyttä asiaa. Mikään piikkilanka ei ole tarpeen jos ei puhumalla selvitä niin ei aseillakaan. Sen verran voimakkaampaa on rajantakana sotilasvoima. Ja juuri niin että silloin Veäjä on sotkenut koko euroopan silmissä asiansa. Rajat pitää sulkea jos sille on tarvetta, mutta piikkilankaa ei tarvita. Kulmunilla on oikea mielipide asiasta.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen