Kulmuni vesihuollon yksityistämisestä: Jos jotain yhteiskunnan pitää omistaa, niin energiaan ja veteen liittyvät verkot

Vesihuolto

Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Katri Kulmunin mukaan energiaan ja veteen liittyvien verkostojen säilyttäminen yhteiskunnan omistuksessa on ensisijaisen tärkeää.

Kulmuni kommentoi Facebook-päivityksessään vesihuollon turvaamiseksi kerättyä kansalaisaloitetta, joka sai parissa päivässä kasaan vaadittavat 50 000 nimeä.

Kulmuni kirjoittaa, että varsinin täysi yksityinen omistajuus ja määräysvalta sopivat huonosti luonnollisiin monopoleihin.

– Jos jotakin yhteiskunnan pitäisi omistaa, niin energiaan ja veteen liittyvät verkot. Aloite kertoo myös siitä, että pidämme puhdasta vettä kansallisomaisuutenamme. Meidän vesihuolto ja puhtaat pohjavedet ovat meille ylpeyden aihe.

Ministerin mukaan ei ole realistista ajatella, että kilpailua syntyisi rakentamalla esimerkiksi sähkö- ja kaukolämpöverkot tai vesihuolto kahteen kertaan.

– Näissä etenkin ulkomaalaisten sijoittajien omistajuus ja pahimmillaan määräysvalta johtaa tilanteeseen, jossa yhtiön ensisijainen intressi voi olla toimivan ja edullisen sähkön- tai vedenjakelun turvaamisen sijaan sijoitukselle saatavat tuotot, hän summaa.

Kulmuni muistuttaa, että Suomesta löytyy aiheesta varoittavia esimerkkejä. Tunnetuin lienee Fortumin verkkojen myynti ulkomaalaisomisteiselle Carunalle, mikä siirsi yksityiseen omistukseen merkittävän osan sähkönsiirtoa.

– Uskon, että kuntapäättäjillä on aito halu huolehtia siitä, että meillä on jatkossakin toimiva yhteiskunnallinen infra. Etenkin määräysvallan luovuttamisen osalta kannattaa olla enemmän kuin varpaillaan.