Korkein oikeus hylkäsi toimittajan syytteen kohupoliitikon kunnian loukkaamisesta – Johanna Vehkoo HS:lle: "Oli tärkeää saada sananvapautta tukeva ennakkopäätös"

Oikeuslaitos

Korkein oikeus on hylännyt toimittaja Johanna Vehkoota koskeneen syytteen kunnianloukkauksesta.

Rovaniemen hovioikeus ja Oulun käräjäoikeus olivat aiemmin tuominneet Vehkoon oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta Facebook-kirjoituksessa.

Korkein oikeus myönsi Vehkoolle valitusluvan ja kumosi nyt aiemman langettavan tuomion.

Rovaniemen hovioikeus oli katsonut syyskuussa 2020 antamassaan tuomiossa, että Vehkoon kirjoitus oli halventanut Lokkaa ja ollut omiaan aiheuttamaan hänelle vahinkoa tai kärsimystä.

Vehkoo tuomittiin tuolloin maksamaan 15 päiväsakkoa ja 200 euron kärsimyskorvaukset Lokalle.

Johanna Vehkoo kutsui Lokkaa kirjoituksessaan muun muassa natsiksi, natsipelleksi ja rasistiksi.

Hän julkaisi kirjoituksensa Facebookissa sen jälkeen, kun Lokka oli ilmoittanut toisen miehen kanssa nettivideolla tulevansa Rovaniemelle kuvaamaan kirjakauppaan tilaisuutta, jossa Vehkoon oli määrä kertoa kirjastaan.

Korkein oikeus katsoi, että Vehkoon kirjoituksessa oli kyse arvostelusta, joka kohdistui Lokan menettelyyn politiikassa tai siihen rinnastettavassa julkisessa toiminnassa. Lisäksi se koski yleistä mielenkiintoa herättävää aihetta.

Kun ottaa huomioon Lokan julkisuudessa esittämät tiettyjä ihmisryhmiä halventavat ja vihamieliset kannanotot, kirjoitus ei korkeimman oikeuden mukaan kokonaisuutena arvioituna ylittänyt selvästi sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.

Vehkoo kertoo Helsingin Sanomille olevansa todella helpottunut KKO:n päätöksestä.

– Tämän ei olisi koskaan pitänyt edetä syytteeseen, kun ajatellaan millaisia kunnianloukkausjuttuja pysähtyy esitutkinta- ja syyteharkintavaiheessa. Oli tärkeää saada sananvapautta tukeva ennakkopäätös, hän kommentoi HS:n mukaan.

Vehkoo pitää juttua tärkeimpänä sananvapaustapauksena vuosikausiin.

– Tässä oli kyse siitä, voidaanko puhua äärioikeistolaisten poliitikkojen ja aktivistien toiminnasta siihen viittaavilla nimillä.

Toimittaja huomauttaa, että syytekynnyksen pitäisi olla korkeampi erityisesti silloin, kun arvostelun kohteena on poliittinen toimija.

– Ei voi olla niin, että jätetään syyttämättä karkeita tapauksia, kun poliitikkoon kohdistuva arvostelu menee läpi, hän muistuttaa.

Johanna Vehkoo on vapaa toimittaja ja kirjailija. Hän julkaisi kunnianloukkausoikeudenkäynnistään viime vuonna Oikeusjuttu-nimisen kirjan.