Kommentti: Sote voi viedä useammankin puolueen uskottavuuden – sekä hallituksesta että oppositiosta
Soten myötä vilkkain poliittinen pöhinä on käynyt pitkästä aikaa perinteisten kolmen suurimman puolueen ympärillä.
Johtavilla hallituspuolueilla keskustalla ja kokoomuksella on sotessa arvovaltansa ja uskottavuutensa kiinni ja SDP:lle soten jarruttaminen on selvästi paras sauma tehdä vaikuttavaa oppositiopolitiikkaa.
Perjantaina valiokunnan jäätyä kesätauolle keskustalaiset, sekä yksi sinisten sote-valiokuntaedustaja tekivät kirjallisen kantelun eduskunnan puhemiesneuvostolle valiokunnan johtamisesta.
Kantelijoiden mukaan valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) ei johda valiokuntaa eduskunnan toimintasääntöjen mukaisesti, vaan viivyttää sote-käsittelyä tahallaan.
Kiurun ja muun opposition sote-valiokunnassa käymä jarrutustaistelu sote-uudistuksen viivästyttämiseksi ei välttämättä sada opposition laariin, vaikka eritoten SDP Kiurun kasvoilla näin varmasti toivookin.
Haluavatko äänestäjät lopulta tukea jarruttajia? SDP-johtoinen sote-jarrutus voi alkaa myös kyllästyttää ja ärsyttää. Sotea on yritetty vääntää jo pitkään ja useamman hallituksen voimin.
Moni äänestäjä varmasti tuskailee päättäjien hitautta uudistusten kanssa. Nyt syytteet voi kohdistaa enemmän myös opposition suuntaan.
Hallituspuolueille soten maaliin saattaminen on uskottavuuskysymys. Jos tärkein uudistus ei toteudu, tai jos se ei toteudu ajoissa, ei tämä näytä hyvältä etenkään pääministeripuolue keskustalle, tuskin kakkospuolue kokoomuksellekaan.
Niin, kokoomus. Yksikään sote-valiokunnan kokoomuslaisista ei ollut mukana kantelussa. Ehkäpä kokoomuksen kannattaakin ottaa vähän etäisyyttä asiaan.
Lähinnä valinnanvapauslait ovat kokoomuksen kynnyskivi sotessa. Tältä kynnykseltä pääsee astumaan joko yhä ylemmäs, tai sitten siihen kompastuu.
Valiokuntariidoissa korostuu keskustan ja SDP:n välinen skisma, mutta kokoomuksenkin rooli sotessa on erittäin merkittävä.
Valinnanvapauskaavailut ovat saaneet ryöpytystä oppositiolta ja kohteena on ollut ensijsijaisesti kokoomus. Voi olla, että hallitusvastuu alkaa muutenkin painaa kokoomustakin yhä enemmän.
Soten aikatauluja ja maakuntavaaleja on lykätty jo monta kertaa. Jos demarien ja muun opposition jarrutus ärsyttää, niin vielä heikommalta näyttää, jos hallitus ei osoita päättäväisyyttä, sen rivit rakoilevat ja esityksiä vedetään pois. Suurimman vastuun kantaa tietysti pääministeripuolue keskusta. Kantelu valiokunnasta saattaa osoittautua tässä tilanteessa hyväksi vedoksi keskustan kannalta.
Kun kinat käydään kolmen suuren joukossa, onko pienemmillä ehkä sauma kiilata väliin ja kerätä poliittisia irtopisteitä?