Kuusi sote-valiokunnan jäsentä sai tarpeekseen ja kanteli puhemiehelle – "Valiokunnan puheenjohtajuutta ei sovi käyttää oppositiopolitiikan välineenä"
Olemme huolissamme sosiaali- ja terveysvaliokunnan toimintakyvystä. Huolemme kohdistuu erityisesti puheenjohtajan toimintaan, joukko eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniä sanoo kantelussaan eduskunnan puhemiesneuvostolle.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskustalaiset jäsenet Hannakaisa Heikkinen, Niilo Keränen, Ulla Parviainen, Pekka Puska ja Martti Talja, sekä sinisten Vesa-Matti Saarakkala ovat kantelun allekirjoittajat. Ainoana hallituspuolueena kokoomuksesta ei ollut mukana yhtäkään allekirjoittajaa.
– Sote-uudistus ei ole koskaan ollut näin lähellä toteutumista. Haluamme varmistaa, että valiokunta on toimintakykyinen viemään uudistuksen läpi, valiokunnan varapuheenjohtaja Heikkinen kertoo Suomenmaalle.
– Olemme huolestuneita siitä, millaisia vaikutuksia pidemmällä tähtäimellä on, jos valiokunnan puheenjohtajuutta käytetään oppositiopolitiikan välineenä, allekirjoittajat sanovat.
Valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiurua on kritisoitu aiemminkin sotekäsittelyn tahallisesta viivyttämisestä. Kantelun mukaan puheenjohtaja ei ole noudattanut eduskunnan työjärjestyksen 32. pykälän määräystä asioiden viivytyksettömästä käsittelystä.
– Tämä on ilmennyt erityisesti siten, että asiantuntijakuulemisissa ja valiokunnan jäsenten esittämissä kysymyksissä puheenjohtaja ei ole edellyttänyt asiassa pysymisen vaatimusta.
Heikkisen mukaan soteuudistus siirtyy väkisinkin vuodella. Ainoa todellinen ongelma hänen mielestään on kuitenkin valiokunnan viivästynyt työskentely.
– Kaikkialla muualla olisi tarvittava valmius viedä uudistusta eteenpäin, mutta valiokunta sakkaa teknisten päivämääräkysymysten kanssa. Hallitus on laatinut huolellisen vastineensa, tarvittava materiaali on koossa ja maakunnissa on valmius alkaa toteuttaa uudistusta, Heikkinen kertoo.
Heikkinen muistuttaa myös viivyttelystä johtuvasta epävarmuuden tilasta.
– Sote-kentälle on turvattava näköala siitä, että uudistus saadaan maaliin. Toista sataa tuhatta työntekijää sote-kentällä on jatkuvassa epävarmuuden tilassa siitä, miten uudistus tulee etenemään. Pahin huoli on, että villi tilanne jää pysyväksi olotilaksi. Syksyllä eduskunnalla on paljon muutakin tärkeää työtä, siksikin on tärkeää saada sote etenemään ajoissa.
Kantelun allekirjoittajat osoittavat valiokunnan oppositioedustajien ja puheenjohtaja Kiurun toimintatavoista tietynlaisen strategian, jonka myötä käsittely viivästyy. He myös syyttävät puheenjohtajaa useiden äänestysten estämisestä.
– Estäminen on tapahtunut niin, että joko hän (Kiuru) itse tai oppositiopuolueiden edustajat ovat puhuneet ehdotuksista niin pitkään, että täysistunto on alkamassa tai opposition edustajat ovat poistuneet, jolloin kokous ei ole enää ollut päätösvaltainen.
Heikkinen toivoo, että eduskunta löytää toimintatavat, joilla valiokunnan työskentely saadaan toimivaksi ja hyvien toimintatapojen mukaiseksi.
– On luottamuksenosoitus suomalaisessa demokratiassa, että oppositiollekin voi antaa valiokuntien puheenjohtajuuksia. Jos puheenjohtajuudella politikoi ja sakkauttaa päätöksenteon, sillä on merkittäviä vaikutuksia tulevaisuuteen ja eduskunnan toimintaan.