Kokoomuksen Orpo oppositioroolista: Tulemme haastamaan hallitusta erittäin lujaa

Politiikka

Kesän ajan oppositiorooliin totutellut kokoomus aikoo haastaa hallitusta ”erittäin lujaa”, sanoo puheenjohtaja Petteri Orpo.

Orpon mukaan kokoomuksen oppositiopolitiikan eväät ovat ison roolin ottaminen ja omien ratkaisujen esittäminen.

Jälkimmäisestä puolue aikoo antaa esimerkin huomenna, kun se lupaa esitellä jopa 60 000 uutta työpaikkaa luovan, toteuttamiskelpoisen työllisyyspaketin. Vielä sen sisällöstä ei juuri tietoja tihku.

– Se on hyvä, se on yksityiskohtainen. Siellä on tuttuja asioita, joista olemme puhuneet, mutta oleellista on se, että ne ovat konkreettisia ja toteuttamiskelpoisia esityksiä. Ja ne ovat siis yksityisen sektorin työpaikkoja, Orpo tyytyi lausumaan.

Orpo puhui medialle kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksessa Turussa.

Viimeksi kokoomus oli oppositiossa kaudella 2003–2007. Tätä ennen puolue vaikutti hallituksessa neljä kautta vuosina 1987–2003.

Hallituksen lisäksi kokoomus ryhtyy Orpon mukaan haastamaan perussuomalaisia, joka on oppositiossa noussut maan suosituimmaksi puolueeksi.

– Tulemme vaatimaan myös perussuomalaisilta ratkaisuja. Ei voi olla niin, että vain osoittaa ongelmia ja antaa monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuvaihtoehtoja, jotka eivät ole tästä maailmasta, Orpo sanoo.

Kysyttäessä Orpo ei heti pysty nimeämään asiaa, jossa suuret oppositiopuolueet voisivat löytää yhteisen sävelen.

– Olemme kaksi hyvin erilaista puoluetta. Jos sitten joissakin asioissa ollaan samaa mieltä perussuomalaisten kanssa, se on toinen kysymys. Mutta ei ole mitään yhtä oppositiota tai oppositioyhteistyötä.

Oppositiopolitiikassa kokoomus nojaa Orpon mukaan sekä puolueen että eduskuntaryhmän kokemukseen.

– Meillä on vahva ohjelma ja agenda, meillä on entisiä ministereitä ja pitkäaikaisia kansanedustajia, puheenjohtaja listaa.

Orpon mukaan kokoomuksen kannatuksessa ei ole kesän aikana ilmennyt suurta muutosta verrattuna eduskuntavaalien 17 prosentin ääniosuuteen.

Helsingin Sanomien heinäkuun lopulla julkaisemassa kannatusmittauksessa kokoomus oli kirinyt toiseksi suosituimmaksi ohi pääministeripuolue SDP:n. Heinäkuun mittauksessa perussuomalaisten kannatus oli 20,7 prosenttia, kokoomuksen 16,7 ja SDP:n 16,5. Virhemarginaali kyselyssä oli suurimmilla puolueilla noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

– Syksy tulee luullakseni näyttämään, mihin suuntaan mennään, ja uskon, että me menemme ylöspäin, Orpo arvioi.

Tänään iltapäivällä puolueväki järjestää yleisötilaisuuden Turun Kauppahallissa. Puoluejohdon kesäkokous jatkuu vielä keskiviikkona.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä puolestaan pitää oman kesäkokouksensa ensi viikolla.