Keskustanuoret: Murroksen keskellä tarvitaan toivoa ja turvaa

Kehysriihi

Keskustanuoret iloitsee hallituksen kehysriihisovusta. Pandemiatilanteen keskellä on tärkeää, että Suomella on toimintakykyinen ja tulevaisuudenuskoa luova hallitus, järjestö toteaa tiedotteessaan.

– Murroksen keskellä politiikan on tarjottava ihmisille turvaa ja toivoa paremmasta. Erityisesti keskustanuoret kiittää hallitusta sosiaalisen oikeudenmukaisuuden muistamisesta hankalassa taloudellisessa tilanteessa.

– Suomea on kehitettävä niin, että kaikki pidetään mukana. Tämä tarkoittaa alueellista ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Olen ilahtunut, että hallitus löysi ilmastopolitiikkaan ratkaisut, jotka ovat myös sosiaalisesti kestäviä ja reilun siirtymän mukaisia. Tuki turveyrittäjille elinkeinon murroskohdassa oli välttämätön, keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen linjaa.

Hallituksen vahva painotus sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen ilmenee myös ylivelkaantuneiden asemaan liittyvässä paketissa, keskustanuoret katsoo. Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikojen lyhentäminen ja ulosoton suojaosuuden korottaminen ovat tärkeitä toimenpiteitä, joilla autetaan heikoimmassa asemassa olevia, nuorisojärjestö luottaa.

– Keskustanuoret toivoo, että jatkovalmisteluun lähetettävä kuluttajaluottojen enimmäiskorkojen mahdollinen pysyvä madaltaminen, muuttuu jatkovalmistelun aikana todeksi. 

Pandemian on vieläkin osa arkea, ja nyt tarvitaankin keskustanuorten mielestä tulevaisuudenuskoa. Kehyskuri on tärkeää, mutta tässä maailmantilanteessa on ollut perusteltua luopua siitä hetkellisesti, järjestö katsoo.

Tulevaisuuteen tähtäävä kasvupolitiikka auttaa Suomea palaamaan kehyksiin. On tärkeää varmistaa ja pitää kiinni siitä, että laskua ei jätetä seuraavalle hallitukselle, liitto linjaa.

– Tähän kasvupolitiikkaan kuuluu TKI-toiminnan rahoituksen määrän kasvattaminen 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta, jota nyt kehysriihipäätösten myötä entistä voimakkaammin lähdetään tavoittelemaan. Keskustanuoret odottaa hallitukselta päättäväistä ja selkeää suuntaa työmarkkinoiden ja kilpailukyvyn parantamiseksi, jotta Suomi pääsee orastavan maailmantalouden kasvun imuun muiden Pohjoismaiden tasavertaisena kilpakumppanina.

Keskustanuorten varapuheenjohtajat löytävät sekä kiitettävää että kehitettävää.

– Tärkeää on myös huomioida opiskelijat tulevaisuuden rakentajina. Hallituksen päätös luoda vuoden 2021 kolmannen lisätalousarvion yhteydessä tukipaketti nimenomaa lapsille ja nuorille, on tervetullut. Sen tulee sisältää aitoja toimenpiteitä, joilla opiskelijoiden ja nuorten korona-ahdinkoa helpotetaan, Kaisa Oinas-Panuma vaatii. 

– Keskustanuorten kehysriihitavoitteet panostuksista mielenterveyteen eivät toteutuneet, mikä on suuri pettymys. Hallituksen on palattava mielenterveysteemaan heti lisätalousarvion yhteydessä. Valtion velasta ollaan syystäkin huolissaan, myös mielenterveysvelasta tulee olla huolissaan, Henna Takatalo painottaa.