Keskustanaisten puheenjohtajisto: Kasvurauhaa ja tasapainoisia roolimalleja maailman tytöille

Tyttöjen päivä

Suomen ja verrokkimaiden tytöillä menee hyvin, jos heitä verrataan vaikkapa lapsiavioliittoihin pakotettaviin, silvottaviin, ikuiseen köyhyyteen ja kouluttamattomuuteen tuomittuihin ikätovereihinsa kehitysmaissa ja kehittyvissä maissa, keskustanaisten puheenjohtajisto toteaa.

– Tuoreiden tutkimusten mukaan vauraidenkin maiden tytöillä on edessään matkalla aikuisuuteen uusia haasteita. Sosiaalinen media luo ulkonäköpaineita jo ennen esipuberteettia. Kasvurauhaa tarvitseva mieli alkaa myrskytä, jos ulkonäkö ei vastaa kuvamanipulaatioin toteutettua Instagram-todellisuutta.

– Samalla, kun yhteiskuntamme vahva perusarvo on ihmisten välinen tasa-arvo, herkässä iässä olevat tytöt voivat alkaa oirehtia kokiessaan, että rima somessa on aivan liian korkealla. Aikamme esimerkkioire ovat syömishäiriöt, naisjärjestön puheenjohtaja Sari Palmu sekä varapuheenjohtajat Marjut Lehtonen ja Päivi Mononen-Mikkilä kirjoittavat kannanotossaan kansainvälisenä tyttöjen päivänä (tänään maanantaina 11. lokakuuta).

Vuorovaikutus viisaiden aikuisten naisten kanssa auttaa, puheenjohtajisto katsoo.

– Lasikatot murtaneet naisministerimme ovat innoittava roolimalli tytöille, mutta täydellinen ei tarvitse olla, eikä kaikkea tarvitse osata itse.

Naisella pitää olla oikeus myös levätä, vetää lonkkaa, laistaa lukemattomista vaatimuksista ilman pelkoa, että joku mies tulee ja kiilaa ohi. Täydellisen naisen ihanne ei kerro tasa-arvosta vaan viestii siitä, että pärjätäkseen naisen on aina oltava miestä parempi, järjestöjohto kirjoittaa.

Tytöt kypsyvät poikia nopeammin, mutta tämä myös lisää heidän haavoittuvuuttaan, Palmu, Lehtonen ja Mononen-Mikkilä tulkitsevat.

– Jopa 12-vuotiaat tytöt kulkevat kaupungilla pippurisumutteet repuissaan, koska aina vastaan voi tulla mies, joka tekee ehdotuksia tai jopa uhkaa käydä käsiksi. On oikein opettaa nuoria puolustamaan oikeuksiaan, mutta suunta on väärä, jos sukupuoli pakottaa jo varhaisteini-ikäiset varautumaan huonoon käytökseen ja hyväksikäyttöön, he kirjoittavat.

– Usein tyttöjä syyllistetään vaatteista, meikkaamisesta ja siitä, että liikkuu ulkona sopimattomaan aikaan. Syyttävän sormen pitää olla muualla. Vanhempien kanssa sovituissa kotiintuloajoissa on järkeä, mutta se, että myöhään ulkona liikkeellä oleva tyttö joutuu hyväksikäytetyksi, ei ole tytön vaan hyväksikäyttäjän vastuulla.

Poikien syrjäytymisestä ja tyttöjä huonommasta koulumenestyksestä on oltu syystäkin huolissaan, keskustanaisten puheenjohtajisto kirjoittaa, mutta näkee tästä keskustelussa olleen myös vääriä sävyjä.

– Keskustelu menee kuitenkin hakoteille, kun poikien pärjäämättömyys laitetaan kympin tyttöjen syyksi. Annetaan kympin tyttöjen loistaa ja iloitaan siitä samalla, kun tiedostetaan, ettei kaikkien tarvitse olla kympin tyttöjä.