Keskustan Savola haluaa torpata afrikkalaisen sikaruton leviämisen jo ennakolta: "Tauti olisi katastrofi suomalaiselle maataloudelle"

Afrikkalainen sikarutto

Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Savola peräänkuuluttaa viisaita valintoja afrikkalaisen sikaruton Suomeen leviämisen estämiseksi.

Sikarutto on yksi vaarallisimmista sikojen ja villisikojen taudeista. ASF-viruksen aiheuttama verenvuototauti ei ole ihmiseen tarttuva, mutta siihen ei myöskään ole hoitokeinoa eikä rokotetta.

Ihmisen toimesta tauti voi kuitenkin levitä tartunnan saaneen eläimen lihan, ruokajätteen tai metsästysmuistojen välityksellä. Lisäksi virus voi levitä vaatteiden, rehun, kuivikkeiden, kuljetusvälineiden ja jopa pakastettujen elintarvikkeiden välityksellä.

Savolan mukaan nyt jos koskaan on tehtävä kaikki toimet taudin ehkäisemiseksi.

– Niin julkisten hankintojen kuin yksityisten kuluttajien kannattaa suosia reilusti suomalaista ja laittaa ulkomaantuonti jäihin maista missä tautia esiintyy.

– Tauti olisi katastrofi suomalaiselle maataloudelle. Esimerkiksi Saksassa todetun tapauksen jälkeen sianlihan hinta putosi melkein 14 prosenttia, vienti sukeltaa ja aloitetut rajaustoimet voivat kasvaa merkittäviksi, ähtäriläinen varoittaa.

Suomalainen sianlihantuotanto on pystytty pitämään turvassa esimerkiksi villisikojen kantaa rajaamalla ja metsästyksen helpottamisella, sallimalla pimeänäkölaitteet.

Savola näkee, että muutkin mahdolliset toimenpiteet sikaruton leviämisen estämiseksi on selvitettävä tarkkaan.

– Tullilla on jo käytössä muutamia ruokakoira, joiden yleistämiselle on nyt tarvetta ja lisäksi laittomien elintarvikkeiden maahantuontiyrityksistä tulee sakottaa tai yrityksen ollessa kyseessä jopa toiminta pysäyttää.

Tautia kohdattaessa toimet ovat rajuja, kaikki kyseisen tilan eläimet tapetaan ja ruhot hävitetään. Tautialueen ympärille perustetaan myös suoja-alueita, joissa sianlihan liikkumista rajataan.

Mikko Savola muistuttaa, että viruksen iskiessä Suomeen seuraukset olisivat merkittäviä.

Suomalainen kuluttaa reilun kolmekymmentä kiloa luullista sianlihaa vuodessa. Lisäksi jo yli kymmenys suomalaisesta sianlihasta menee erittäin kannattavaksi luokiteltuna vientinä Kiinaan.

– Suomi sai ensimmäisten joukossa sianlihan vientiluvat kiinaan ja myynti on kasvanut odotettua nopeammin Kiinan oman sikarutto-ongelman takia. Jos Suomen vienti keskeytyisi samasta syystä olisi sitä erittäin hankala palauttaa uudelleen, kansanedustaja pelkää.