Keskustan Paloniemi: Hallitus parantamassa perhe- ja omaishoitajien jaksamista
Perhehoitoliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk) on erittäin iloinen Sipilän hallituksen päättämistä muutoksista omais- ja perhehoitoon. Lakimuutosten tavoitteena on tukea hoitajien jaksamista ja omaisten hyvinvointia.
Eduskunnan käsittelyssä oleva lakipaketti on merkittävin sosiaalihuollon palvelujen uudistus tällä hallituskaudella, Paloniemi huomauttaa.
Suuruusluokaltaan valtion vuosittainen panostus omaishoidon ja perhehoidon kehittämiseen on mittavampi kuin esimerkiksi edellisellä hallituskaudella koko vanhuspalvelulain toimeenpanoon.
– Nyt omaishoidon ja perhehoidon kehittämiseen on varattu huomattava lisämääräraha – suurimmillaan lähes sata miljoonaa euroa vuodessa vuodesta 2018 alkaen, kansanedustaja korostaa.
Omais- ja perhehoitoa kehittämällä yhteiskunta säästää merkittävästi kalliista laitoshoidosta, Paloniemi huomauttaa.
– Hoidon painopiste voidaan siirtää kotona asumista tukeviin palveluihin vain, jos omais-ja perhehoitajista pidetään riittävästi huolta.
Omaishoitolain uudistuksen keskiössä on omaishoitajien vapaajärjestelmän kehittäminen.
Uudistuksen myötä kaikilla omaishoitajilla olisi oikeus vähintään kahteen vapaavuorokauteen kuukaudessa. Myös omaishoitajien valmennus, koulutus sekä hyvinvointi- ja terveystarkastukset nostetaan lain tasolle.
Myös perhehoitolakiin esitetään merkittäviä parannuksia.
Esityksen mukaan toimeksiantosuhteisten perhehoitajien vähimmäispalkkiota korotetaan ja perhehoitajien oikeutta vapaaseen lisätään kahteen vuorokauteen yhden arkipäivän sijaan.
Perhehoitolakia ehdotetaan muutettavaksi myös siten, että perhekodissa hoidettavien enimmäismäärä voisi laissa säädetyin edellytyksin olla kuusi.
Päätoimisille perhehoitajille tulee tarjota mahdollisuutta hyvinvointi- ja terveystarkastukseen vähintään joka toinen vuosi ja muille perhehoitajille tarvittaessa.
– Hallitus uskoo, että uudistusten myötä perhehoito vakiintuu osaksi iäkkäiden palvelujärjestelmää 2020-luvulle tultaessa, Paloniemi korostaa.
On arvioitu, että vuonna 2020 noin 1 450 iäkästä hoidettaisiin perhehoidossa.
Lisäksi erittäin merkittävässä asemassa on lyhytaikaisen perhehoidon kehittäminen, joka tukee sekä omaishoitajien että perhehoitajien vapaan aikaisen hoidon järjestämistä.