Keskustan Ovaska: Tyttöjen sukupuolielinten silpomiset eivät kuulu suomalaisiin tasa-arvokäsityksiin

Politiikka

Keskustan kansanedustaja, lakivaliokunnan jäsen Jouni Ovaskan mukaan tyttöjen sukupuolielinten silpomisen kieltävä erillislaki vahvistaisi viestiä siitä, että tällaisia tekoja ei hyväksytä Suomessa.

Ovaska korostaa, että tyttöihin kohdistuvat teot eivät kuulu suomalaisiin tasa-arvokäsityksiin. Hän myös muistuttaa, että Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin.

– Verenvuotoa, tulehduksia, hedelmättömyyttä, ongelmia raskauden ja synnytyksen aikana. Pahimmillaan silpominen johtaa kuolemaan. Teolla ei ole mitään terveydellisiä perusteita ja se vahingoittaa näitä tyttöjä fyysisesti ja henkisesti.

Ovaskan mukaan terveydenhoitohenkilökuntaa olisi koulutettava lisää kohtaamaan silpomiseen liittyviä käytännön tilanteita.

Henkilöstöä on tamperelaisedustajan mukaan koulutettava ja rohkaistava puuttumaan asioihin matalalla kynnyksellä.

– Silpomistapaukset eivät päädy oikeuteen asti. Silpomista tukevat ihmiset eivät näe tekoja pahoinpitelynä. Jos sukuelinten silpomista ei yhteiskunnassamme yleisesti ja silpomista ylläpitävissä yhteisöissä ja perheissä ymmärretä törkeäksi pahoinpitelyksi, ei tekoja estetä tai niistä ei ilmoiteta.

Eduskunta keskusteli keskiviikkona tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävästä kansalaisaloitteesta.