Keskustan Könttä iloitsee Metsä Groupin suunnitelmista ja ihmettelee vihreiden vastustusta: "Vihreä metsälinja on talouspoliittisesti järjetön ja ilmastopoliittisesti tehoton"

Biotuotetehdas

Keskustan jyväskyläläinen kansanedustaja Joonas Könttä näkee Metsä Groupin hankesuunnittelun Kemin uudesta biotuotetehtaasta positiivisena viestinä suomalaiselta teollisuudelta.

Hänen mukaansa se kertoo, että tulevaisuususko on luja ja Suomeen kannattaa investoida.

– 1,5 miljardin euron hanke työllistäisi Metsä Groupin mukaan suorassa arvoketjussaan Suomessa noin 2 500 henkilöä. Kokonaisuudessaan Metsä Groupin investointiuutiset olisivat noin 1,7 miljardin euron arvoiset, kun huomioidaan myös suunnitelmat Rauman tehdasalueelle, Könttä kirjoittaa blogissaan.

Könttä pitää uusia tehdashankkeita hyvinä uutisina myös ilmastonmuutoksen kannalta, ja huomauttaa ympäristönsuojelun emeritusprofessori Pekka Kaupin olevan samaa mieltä.

Kauppi kirjoittaa Helsingin Sanomissa ehkä tärkeimmän vaikutuksen tulevan siitä, että uusien tehtaiden modernit tuotteet ottavat maailmanmarkkinoilla tilaa vanhanaikaiselta ja saastuttaviin tehtaisiin perustuvalta tuotannolta.

Tehtaiden tuotteet auttavat korvaamaan muovia ja muita valmisteita, joiden tekemiseen tarvitaan fossiilisia energiavaroja, Kauppi huomauttaa.

– Suomen ja ilmaston näkökulmasta onkin outoa, kuinka vastahakoisia vihreät ovat tehdashanketta kohtaan olleet, Könttä toteaa.

– Valitettava tosiasia on, että vihreä metsäpolitiikka tarjoaa kylmää kyytiä maakunnille. Vihreä metsälinja on talouspoliittisesti järjetön ja ilmastopoliittisesti tehoton.

Metsätuotteiden kysyntä maailmanlaajuisesti ei vähene, joten on tärkeää mahdollistaa metsäsektorin teolliset investoinnit Suomessa, jossa standardit ja valvonta on maailman huippua, Könttä kirjoittaa.

– On koko maan etu, että mahdollistamme kasvun eväät idästä länteen ja etelästä pohjoiseen.

Könttä ilmaisee tyytyväisyytensä siihen, että SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen ”aiemmin heiluneet kannat näyttävät nyt oienneen”.

Rinne arvioi Ykkösaamussa, että hakkuumäärä kestää uuden hankkeen ja valtion toteuttavan tarvittavat investoinnit liikenneverkkoon. Rinne näkee, että tulevan hallituksen on hallituspohjasta riippumatta tuettava hankkeen toteutumista.

– Tarvitsemme uusia investointeja. Biotuotetehtaan toteutuminen Suomessa ei saa jäädä meistä päättäjistä kiinni, Könttä sanoo.