Keskustan Kivisaari vaatii peruskoulujen rahoitukseen pysyvää tasonnostoa – "huutavat lisää auttavia käsiä"

Koulutus

Keskustan kansanedustaja Pasi Kivisaari vaatii peruskoulujen rahoitukseen pysyvää tasonnostoa.

Hallituksen esitys oppivelvollisuuden laajentamisesta käsiteltiin tiistaina eduskunnassa. Kivisaari näkee, että oppivelvollisuuden laajenemisen onnistuminen ratkaistaan kuitenkin peruskouluissa.

– Jokaisen päättäjän – minunkin – on katsottava, että nämä elintärkeät vuodet eivät jää hunningolle, vaan vahvistamme suomalaisen peruskoulun asemaa. Sanat vaativat myös tekoja, Kivisaari toteaa tiedotteessaan.

Hallitus osoittaa lisärahoitusta perusopetukseen (180 miljoonaa euroa) ja varhaiskasvatukseen (155 miljoonaa euroa).

Kivisaaren mukaan kyseessä on hyvä alku. Eteläpohjaisedustajan mielestä peruskoulut tarvitsevat vähemmän hankkeita, mutta enemmän ihmistä.

– Jokainen tietää, että peruskoulut huutavat lisää auttavia käsiä. Opettajat täyttävät vimmaisesti kolmiportaisen tuen lomakkeita, mutta kaavakkeen jälkeen tulee hiljaisuus. Apua ei ole saatavilla. Sitä ei yksinkertaisesti ole riittävästi, Kivisaari muistuttaa.

Pasi Kivisaaren mielestä Suomessa on aina osattu nähdä, että väestömäärältään pienen valtion selviytyminen ja tulevaisuus lepäävät siinä, miten se onnistuu kasvattamaan ja kouluttamaan ihmisiä tasavertaisesti ja oikeudenmukaisesti.

Sata vuotta sitten, vuonna 1921, Suomessa astui voimaan oppivelvollisuuslaki ja vuosina 1972-1977 toteutettiin peruskoulu-uudistus.

– Historiamme siis tuntee merkittäviä hetkiä ja suuria päätöksiä koskien oppivelvollisuutta. Niitä ovat olleet tekemässä kautta historian kauaskantoiset ihmiset, joiden tavoite on ollut kansallinen hyvyys ja osaaminen, hän toteaa.