Keskustan Kinnunen suitsuttaa laajennettua oppivelvollisuutta – "Yhtä merkittävä uudistus kuin peruskoulu aikanaan"

Oppivelvollisuus

Keskustan kansanedustajan Mikko Kinnusen mielestä Opetushallituksen tuoreet tilastot osoittavat kiistatta sen, että oppivelvollisuuden laajentaminen on osoittautunut oikeaksi ratkaisuksi.

Oppivelvollisuusuudistus on vähentänyt muun muassa koulupudokkaiden määrää merkittävästi. Viime keväänä peruskoulunsa päättäneiden nuorten osalta ilman opiskelupaikkaa jääneiden määrä on laskenut edellisestä vuodesta 3,5 prosenttia.

Sivistysvaliokuntaan kuuluvan Kinnusen mukaan muutos on todella merkittävä.

– Oppivelvollisuusuudistus on aivan yhtä tärkeä ja merkittävä uudistus kuin peruskoulu-uudistus aikanaan. Tarvitsemme monenlaista osaamista, sekä korkeakoulutettuja että käden taitajia, hän painottaa tiedotteessaan.

Oppilaitokset ovat ilmoittaneet opintojen keskeyttäjät nuoren kotikuntaan, jonka vastuulla on löytää heille sopiva paikka opiskella esimerkiksi kansanopistossa, oppisopimuskoulutuksessa tai valmentavassa koulutuksessa. 

– Kun kenenkään ei anneta pudota kyydistä ja syrjäytyä, säästyy pitkällä juoksulla paljon rahaa ja mikä tärkeintä, jokainen nuori löytää oman paikkansa yhteiskunnassa, Kinnunen sanoo.

Mikko Kinnusen mielestä uudistusten toteutumista tulee seurata huolellisesti. Tukitoimien, opinto-ohjauksen, erityisopetuksen ja opiskelijahuollon tulee olla riittävää.

– Ensimmäinen korjausliike on jo valmistelussa. Joulun alla lausunnolle lähti lakimuutos, jonka mukaan kansanopistojen oppivelvollisuuskoulutuksen materiaalikustannukset korvataan koulutuksen järjestäjille kuten ammatillisissa oppilaitoksissa. Hienoa, että tämä ilmeinen epäkohta tulee nyt kuntoon, ex-rehtori kiittelee.

Eduskuntapuolueet eivät Kinnusen mukaan olleet aikanaan uudistuksesta yksimielisiä, eikä sen pitkän ajan vaikutuksiin uskottu.

– Muistan vuoden takaisen valtaisan väännön eduskunnassa. Kokoomuslaiset, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustivat uudistusta kiivaasti. Taistelimme keskustalaisina sivistyspoliitikkoina uudistuksen puolesta, koska siinä kaikki nuoret halutaan pitää tuetusti mukana ja samalla lukio, ammattikoulut jakansanpistojen oppivelvollisuuskoulutus muuttuivat maksuttomiksi, Mikko Kinnunen muistelee.