Keskustan Kemppi: Varhaiskasvatusmaksujen alentaminen ei auta, ellei varmisteta henkilöstön saatavuutta – myös kotihoitoa tuettava

Keskusta

Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi korostaa, että varhaiskasvatuksen ongelmia ei ratkaista vain maksuja alentamalla, vaikka se onkin yksi keino tukea paikoin kriisissä olevaa alaa.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman esitti maanantaina Demokraatissa varhaiskasvatusmaksujen alentamista yhtenä keinona elinkustannusten ja hintojen nousun kompensointiin.

Kemppi sanoo kannanotossaan, että esitys maksujen alentamisesta on myös keskustan linja.

–  Keskusta on pienentänyt varhaiskasvatusmaksuja jo kahdessa hallituksessa ja vienyt läpi noin 26 700 pienituloiselle perheelle oikeuden maksuttomaan varhaiskasvatukseen, mutta ala on paikoin kriisissä. Esimerkiksi Helsingissä jonotus varhaiskasvatuspaikkaan kestää jo nyt neljättä kuukautta, ja muuallakin Suomessa jonot ovat paikoin kohtuuttomia, Kemppi muistuttaa. 

Kempin mukaan viime hallituskaudella tehdyt kiristykset henkilöstön kelpoisuuksiin tulevat voimaan vuoteen 2030 mennessä ja vaikeuttavat saatavuutta entisestään. Maksujen alennus lisää aina varhaiskasvatukseen hakijoiden määrää.

–  Pahimmillaan palveluja joudutaan keskittämään ja ryhmiä lopettamaan. Mikäli pääministeripuolueen esitys etenee, meidän on helpotettava myös varhaiskasvattajien kelpoisuuksia. Muuten lopputulos on pelkkää sanahelinää, kun yhä useampi perhe siirtyy paheneviin jonoihin odottamaan, Kemppi linjaa.

Kemppi korostaa, että korjausliikkeet nykytilaan eli henkilöstöpulaan ovat joka tapauksessa välttämättömiä.

– Merkityksellistä pienelle lapselle ovat tutut ja luotettavat aikuiset ja turvallinen leikki. Ammattilaisten työ on arvokasta, ja siksi heitä on myös koulutettava enemmän. Tämä kuitenkin kestää liian kauan suhteessa osaajapulaan, joka on nyt käsillä.

Kempin mukaan kotihoidontuen tason parantamisen tulisi kulkea käsi kädessä varhaiskasvatusmaksujen alentamisen kanssa.

– Myös SDP:n esityksen hintalappu tulee arvioida uudelleen. Esitys alentaisi kuntien tuloja noin 100-150 miljoonaa euroa. Nämä eurot tulisi korvata kunnille, sillä muuten leikkaamme muista perheiden palveluista huomaamattamme, Kemppi päätti.