Keskustan Katainen ja Kalmari patistavat hallitusta toimiin – "Ennallistamisasetus ei saa aiheuttaa tarpeetonta ja kallista byrokratiaa"
Europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk./Renew) ja kansanedustaja Anne Kalmari vaativat hallitukselta vahvaa jatkovaikuttamista EU:n ennallistamisasetuksesta.
Katainen ja Kalmari korostavat yhteisessä tiedotteessaan, että Suomella on vielä mahdollisuus vaikuttaa siihen, millä tavoin asetus toteutuu.
Ennallistamisasetus tuo jäsenmaille sitovia tavoitteita ja velvoitteita luonnon ennallistamiseksi. Kalmarin mukaan asetus vaikuttaa keskeisesti siihen, miten Suomessa voidaan hyödyntää jatkossa metsiä ja maatalousmaita.
Asetuksen sisältö ratkaisee myös sen, kuinka kalliiksi toimenpiteiden toteuttaminen suomalaisille tulee.
– Arviot ovat olleet toistaiseksi hyvin epämääräisiä, mutta suurusluokka on miljardeissa, Kalmari sanoo tiedotteessa.
– Nyt ei pidä lyödä hanskoja tiskiin, vaan jatkaa Suomen edun mukaista vaikuttamista, hän vaatii.
Euroopan parlamentti hyväksyi kiistellyn EU:n ennallistamisasetuksen viime viikolla suhteellisen tiukassa äänestyksessä.
Keskustan mepit Katainen ja Mauri Pekkarinen äänestivät Suomen linjan mukaisesti ennallistamisasetusta vastaan. Pääministeripuolue kokoomuksen mepit joko kannattivat esitystä tai jäivät tärkeästä äänestyksestä pois.
Katainen huomauttaa, että hyväksytynlainen asetus laajentaa ennallistamisen Natura -alueiden ulkopuolelle jo vuoden 2030 jälkeen. Se myös jättää yhdeksi ennallistamistoimeksi pakollisen turvemaiden vettämisen. Asetus myös ulottaa toimet maatalousekosysteemeihin, mitkä EU-parlamentti kannassaan jo kertaalleen poisti.
– Lisäksi hämärän peitossa vielä on, kenen hoidettavaksi kustannukset jäävät. Tämä ei ole oikeudenmukaista säätelyä, Katainen summaa.
Kalmari muistuttaa, että kokoomus teki ennallistamisasetuksesta viime vaalikaudella välikysymyksen.
– Toivottavasti vaikuttamistahto asiaan ei jäänyt vain oppositiopolitikointiin. Asetusta ei pitänyt hyväksyä, mikäli se aiheuttaa kohtuuttomia kustannuksia meille, hän sanoo.
– Nyt olemme kuulleet, että hallitus ei edes toisi eduskunnan käsittelyyn jatkokirjelmää ennallistamisesta. Tällaista periksi antamista en voi käsittää. Nyt pitää tehdä töitä, että valtaosa ministerineuvostosta äänestäisi tätä vastaan, Kalmari lisää.
Kataisen ja Kalmarin mukaan ennallistamisasetus astuu voimaan vasta sitten, kun myös ministerineuvostossa jäsenmaiden määräenemmistö on hyväksynyt neuvottelutuloksen.
Kaksikko korostaa, että Suomen hallituksen vastuulla on asetuksen tullessa hyväksytyksi laatia ennallistamissuunnitelma, joka kunnioittaa maan- ja metsänomistajien oikeusturvaa ja omaisuudensuojaa.
– Suomen kannan tulee jatkossakin olla, ettei uudella sääntelyllä saa aiheuttaa tarpeetonta ja kallista byrokratiaa. Kaiken sääntelyn tulee olla sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää, tiedotteessa sanotaan.
Jutun otsikkoa korjattu 11.3.2024 kello 11:18. Otsikosta puuttui aiemmin sana ”ei”.