Keskustan Honkonen: Biokaasun lisääminen jakeluvelvoitteeseen kasvattaa kotimaista kysyntää – "Tuo työtä ja elinvoimaa koko Suomeen"

Liikenne

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Petri Honkonen on tyytyväinen hallituksen tänään antamaan lakiesitykseen uusiutuvien liikennepolttoaineiden jakeluvelvoitteen laajentamisesta.

Esityksessä biokaasu ja sähköpolttoaineet tulevat osaksi jakeluvelvoitetta. Tavoitteena on edistää kotimaisten uusiutuvien polttoaineiden tuotantoa ja vähentää liikenteen päästöjä.

– Biokaasun lisääminen jakeluvelvoitteeseen on erinomainen asia. Esitys lisää kotimaisen biokaasun kysyntää, joka taas tuo vauhtia uusiin investointeihin biokaasun tuotannossa maatiloilta suurempiin laitoksiin, Honkonen sanoo tiedotteella.

Honkonen kertoo valinneensa itse kaasukäyttöisen auton viime syksynä ajamansa peurakolarin jälkeen. Hänen tuolloinen dieselautonsa meni kolarissa lunastuskuntoon. Uuden nelivetoisen maastoautonsa Honkonen muutti kaasukäyttöiseksi paikallisella yrittäjällä.

– Onhan se hienoa ajaa kotimaisella polttoaineella ja käyttää paikallisen yrittäjän palveluita muuntotöissä. Tämä tuo sitä työtä ja elinvoimaa koko Suomeen.

Tällä hetkellä kaasuautojen suosiota on heikentänyt erityisesti tankkauspisteiden vähäinen määrä. Sitä selittää osaltaan kaasuautojen vähäisestä määrästä johtuva maa- ja biokaasun vähäinen kysyntä.

– Täältä kotoani Saarijärveltä katsottuna lähin kaasun tankkauspiste on noin 70 kilometrin päässä Jyväskylässä. Tilanne on tätäkin haasteellisempi esimerkiksi Itä- ja Pohjois-Suomessa. Jakeluvelvoitteen laajentaminen tuo biokaasun yhä useamman ulottuville, Honkonen summaa.