Keskustan eduskuntaryhmä: "Sote- ja maakuntauudistukset tehdään ihmisiä, ei hallintoa varten"
Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus tehdään, jotta jokainen suomalainen saa tasa-arvoiset palvelut ympäri maata myös tulevaisuudessa.
Maakuntauudistus tehdään, jotta alueiden elinvoima turvataan koko maassa vahvistamalla maakuntien ja alueiden kehittämisedellytyksiä.
Tämä ydinviesti nousi jälleen kerran esiin keskustan ryhmäpuheenvuorossa, kun eduskunnassa käydään sote- ja maakuntalakeihin liittyvä lähetekeskustelu.
Keskustaryhmän mielestä on tärkeää, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen välttämättömyydestä vallitsee yksimielisyys.
– Tästä kielii jo se, että sote-uudistusta on maassamme yritetty eri hallitusten voimin yli kymmenen vuotta. Epävarmuuden jatkuminen olisi tavallisille suomalaisille epäoikeudenmukainen ja kävisi yhteiskunnalle aina vain kalliimmaksi, muistutti ryhmäpuheenvuoron pitänyt Timo V. Korhonen.
Vuosien epävarmuus on Korhosen mukaan nyt vihdoin selkenemässä, kun valtion aluehallinto siirretään maakuntien ihmisten hallintaan.
– Uudistukset tehdään ihmisiä varten, ei hallintoa varten, hän painotti.
– Maakunnat, jotka perustuvat kutakuinkin nykyisiin sairaanhoitopiireihin, ovat kansanvaltaisia. Maakuntien päättäjät valitaan suorilla vaaleilla ja maakunnat saavat rahoituksensa valtiolta yhtäläisin perustein koko maassa.
Uudistukset koskettavat suoraan myös yli 200 000:tta ammattitaitoista työntekijää.
– Näiden ammattilaisten äänen on kuuluttava ja heidän pitää aidosti pystyä osallistumaan siihen, miten uudistus käytännössä toteutetaan. Maakuntien tulee pyrkiä olemaan aidosti hyviä työnantajia, Korhonen huomautti.
Uudistuksissa pitää ottaa keskustaryhmän mukaan huomioon myös joustavuus.
– Suomessa on asukaspohjan, ikärakenteen, väestötiheyden ja etäisyyksien kannalta kovin erilaisia alueita.
– Senkin takia on välttämätöntä, että maakunnat voivat järjestää palveluita joustavasti. Nykyteknologia mahdollistaa palveluiden käyttämisen ajasta ja paikasta riippumatta, Korhonen totesi.
Keskustaryhmän mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon perustana ovat tulevaisuudessa maakuntien järjestämät julkiset palvelut. Se ei kuitenkaan yksin riitä.
– Palveluiden laatua ja saatavuutta vahvistetaan valjastamalla myös yksityisiä yrityksiä ja järjestöjä sote-palveluiden tuottajiksi. Keskustalle tämä valinnanvapaus on yksi keino huolehtia ihmisten yhdenvertaisuudesta, Timo V. Korhonen muistutti.
Keskustalaisten mielestä on ymmärrettävää, että valinnanvapaus herättää myös keskustelua.
– Valinnanvapauden jatkotyöstössä on huomioitava vakavasti lausuntokierroksen aikana kentältä ja asiantuntijoilta tuleva palaute sekä perustuslailliset näkökulmat.
– Toivon tässä kaikilta vahvaa yhteistyötä, yhteistä ymmärrystä ja ratkaisumyönteistä tahtotilaa, Korhonen painotti ryhmäpuheensa lopuksi.