Keskustalta toimenpidepaketti jengirikollisuuden kitkemiseksi – "Hyssyttelyn aika on ohi"
Suomen on otettava jengiytymisen varhaiset signaalit vakavasti, katsoo keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jouni Ovaska kannanotossaan.
Kehityksellä on Ovaskan mukaan osaltaan yhteys maahanmuuttopolitiikkaan ja ennen muuta kotouttamiseen. Siinä on osin epäonnistuttu.
– Tilanteen hallintaan saaminen vaatii sekä kovia että pehmeitä keinoja. Ennen kaikkea se vaatii toimivia keinoja. Tarvitaan kunnon rangaistuksia, mutta myös parempia palveluja sekä yhteistyötä kodin, koulun, sosiaalitoimen ja poliisin kesken, Ovaska muistuttaa.
Ovaskan mukaan Suomessa on varottava tekemästä samoja virheitä kuin Ruotsi. Hyssyttelyn aika on ohi.
– Siellä poliisi ei pysäyttänyt rikollisia ajoissa, rangaistukset ovat olleet lepsuja, Ruotsi jätti maahanmuuttajat yksin kurjistuviin lähiöihin, ongelmia on vähätelty, viranomaiset ovat jumiutuneet byrokratiaan ja väkivalta on lisännyt väkivaltaa.
Ovaska huomauttaa, että poliisin arvion mukaan Suomessa toimii tällä hetkellä 11 katujengiä pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. Jäseniä niissä on noin 200.
– Yli 90 prosenttia jäsenistä on täysikäisiä ja isoin osa heistä nimen ja etnisyyden perusteella ulkomaalaistaustaisia. Mukana on nuoria aikuisia ja alaikäisiä. Jengien liepeillä on paljon nuoria, jotka ovat vaarassa joutua rikolliseen toimintaan.
Osa jengeihin liittyneistä ja niiden laitamilla hengailevista nuorista ja nuorista aikuisista on Ovaskan mukaan ollut vasta hyvin lyhyen aikaa Suomessa, eikä heillä välttämättä ole Suomessa edes vakituista osoitetta. Jengirikollisuuteen liittyy lähes aina myös huumausaineita.
– Maahanmuuttajanuorista osalla rikollisuudesta on tullut helppo tapa hankkia asema sekä saada julkisuutta, ihailua ja rahaa. Jengit levittävät tehokkaasti sanomaansa eri sosiaalisen median kanavilla ja niin sanotuissa pimeissä tietoverkoissa.
Näillä kanavilla on Ovaskan mukaan paljon seuraajia ja videoilla ihannoidaan rikollista toimintaa, elämäntapaa ja väkivaltaa. Poliisin mukaan osa nuorista, jotka eivät itse kuulu jengeihin, ottaa näistä myös mallia.
Keskustan eduskuntaryhmän hallinto- ja lakivaliokuntaryhmissä on valmisteltu nippu toimenpide-ehdotuksia jengi- ja nuorisorikollisuuden torjumiseksi.
Keskustan mielestä ennaltaehkäisevä toiminta on ensinnäkin tuotava lähelle nuoria, mihin tarvitaan moniammatillista yhteistyötä. Kouluille on taattava riittävät resurssit, jotta oppimisen tukea on riittävästi tarjolla.
Poliisien määrää on keskustan mielestä lisättävä ja oikeudenhoidon ketjun voimavaroja vahvistettava. Tavoitteeksi tulee ottaa 8500 henkilötyövuotta vuoteen 2030 mennessä. Viranomaisyhteistyötä estäviä normeja on purettava ja rangaistuksia kovennettava.
– Rikoslakiin on säädettävä rangaistuksen koventamisperusteiksi jengirikollisuus sekä jengien välinen välienselvittely, kuten on jo tehty järjestäytyneen rikollisuuden kohdalla, keskusta katsoo.
Kotouttamistoimenpiteitä on keskustan mielestä tehostettava lisäämällä kotouttamiskoulutuksen vastaanottamiseen velvoittavia elementtejä. Ammatillisia pätevyysvaatimuksia on uudistettava niin, että korkeastikin koulutetut turvapaikanhakijoina tai pakolaisina Suomeen saapuneet voisivat työllistyä koulutustaan vastaaviin tehtäviin.
Keskustan mielestä vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset on poistettava maasta. Asuinalueiden eriytymistä on torjuttava ja vastaanottokeskustoimintaa hajautettava. Keskuksen sijoittamiskriteeriksi on otettava alueen yleinen ilmapiiri suhtautumisessa maahanmuuttajiin.
– Viime vuosina turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottotoiminta on keskitetty pois hyvin kotouttamistyötä tehneiltä maahanmuuttajamyönteisiltä pienemmiltä paikkakunnilta suuriin kaupunkeihin, keskusta huomauttaa.
Sisäministeriön pitää keskustan mielestä käynnistää viipymättä rehellinen ja kaunistelematon selvitystyö tilannekuvan saamiseksi ongelmasta. Jengirikosten torjunnan strategian laatiminen ja sen toimeenpano on myös otettava seuraavan hallitusohjelman kärkihankkeeksi, keskusta vaatii.