Keskustalaiset: Suden metsästys on välttämätöntä

Susi

Maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustalaiset kansanedustajat kehuvat suunnitelmaa suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi talvella 2022.

Anne Kalmari, Mikko Kärnä, Mikko Savola ja Juha Pylväs toteavat, että kyse on keskustan pitkäaikaisesta tavoitteesta.

– Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta ne on pidettävä ihmisarkoina ja vahingot kurissa. Suden metsästys on odotettu ja välttämätön osa susikannan hoitoa, valiokunnan puheenjohtaja Kalmari korostaa nelikon tiedotteessa.

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi maanantaina laittaneensa lausunnolle asetuksen, joka sallisi suden kannanhoidollisen metsästyksen talvella 2022. 

Ministeriön tiedotteen mukaan metsästys on yksi osa susikannan hoitosuunnitelmaa, jonka tavoitteena on turvata elinvoimainen susikanta ja samalla vastata susialueilla asuvien ihmisten tarpeisiin.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan metsästys on tärkeä osa suurpetojen kannanhoitoa.

– Metsästyksen avulla säädellään susikannan kasvua, ehkäistään vahinkoja ja edistetään suden hyväksyttävyyttä. Metsästyksen toteutusta on valmisteltu huolellisesti ja laajapohjaisesti, Leppä kertoi.

Keskustan Kärnä korostaa, että susialueilla asuvien ihmisten tarpeet on otettava huomioon susipolitiikassa.

– Tällä asetuksella turvataan lasten koulumatkoja ja maaseudun elinkeinoja.

Maa- ja metsätalousministeriön esittämä kiintiö olisi 20 sutta poronhoitoalueen ulkopuolella ja metsästys toteutettaisiin alkuvuodesta ennen lisääntymiskauden alkua.

– Kannanhoidollisen metsästyksen lisäksi on tärkeää, että vaaraa ja vahinkoa aiheuttaville susille myönnetään jatkossakin poliisin ja riistahallinnon toimesta poikkeuslupia, keskustan Savola lisää.