Keskustan Aittakumpu ja Könttä kiittelevät susien kannanhoidollisen metsästyksen etenemistä – "Kenenkään ei pitäisi pelätä susia omassa pihapiirissään tai koulutiellä"

Susipolitiikka

Keskustan kansanedustaja Pekka Aittakumpu kertoo olevansa erittäin tyytyväinen suden kannanhoidollisen metsästyksen etenemisestä.

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi maanantaina lähettäneensä lausunnoille asetuksen, joka sallisi metsästyksen talvella 2022. Liikkeelle lähdetään 20 metsästettävän suden kiintiöllä, jonka on tarkoitus turvata suden suojelutaso.

Aittakumpu toivoo hankkeen etenevän jouhevasti ja nopeasti. Metsästys pitää hänen mukaansa saada toteumaan ripeästi ja sinne, missä tarve on suurin. Hän sanoo tiedotteellaan pitävänsä kestämättömänä tilannetta, jossa sudet vaarantavat maaseudulla ihmisten elämän, vaikeuttavat maatalouden harjoittamista ja hankaloittavat lasten kouluun kulkemista.

– Maamme susikanta on suurin sataan vuoteen. Susivahingot ovat lisääntyneet merkittävästi ja aiheuttaneet maatalousyrittäjille isoja rahallisia menetyksiä. Siikalatvalla koululaisten mukaan on pitänyt laittaa kilikelloja susien hätyyttämiseksi.

– Susien tunkeutuminen liian lähelle ihmisten elinpiiriä on iso ongelma muun muassa kotimaakunnassani Pohjois-Pohjanmaalla. Tätä todellisuutta voi olla Helsingistä käsin vaikea ymmärtää, vaikka sielläkin on viime keväänä susi nähty.

Myös kansanedustaja Joonas Könttä (kesk.) sanoo iloitsevansa suden kannanhoidollisen metsästyksen etenemisestä.

Könttä lähettää kiitoksensa etenkin maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.) asian edistämisestä.

– Järkilinja voittaa, kun metsästys sallitaan. Susikantaa saadaan hillittyä ja eläinten luontainen ihmisarkuus palautettua. Kenenkään ei tulisi tarvita pelätä susia omassa pihapiirissään tai lasten koulutiellä, Könttä sanoo tiedotteellaan.

Jyväskyläläisedustaja sanoo, että susien liikkuminen pihapiirien lähellä sekä susien hyökkäykset kotieläinten kimppuun ovat aiheuttaneet huolta myös Keski-Suomessa.

– Esitetty 20 suden kiintiö on toki maltillinen, mutta juuri oikea askel eteenpäin asiassa. Ministeri Leppä ansaitsee kiitokset asian edistämisestä.