Ympäristöministeri Mikkonen: Ensi talvena ei tule aloittaa suden kannanhoidollista metsästystä – Ohisalo: Esitys on pöyristyttävä

Susipolitiikka

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) sanoo, ettei vihreät hyväksy suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista ensi talvena.

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi maanantaina laittaneensa lausunnolle asetuksen, joka sallisi suden kannanhoidollisen metsästyksen talvella 2022. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan kannanhoidollisen metsästyksen kiintiö olisi poronhoitoalueen ulkopuolella 20 sutta.

Mikkonen kirjoittaa vihreiden sivulla julkaistussa blogissa, että kannanhoidollinen metsästys voitaisiin aloittaa vasta sitten, jos asiasta olisi tieteellisesti riippumattomalla tavalla määritelty suotuisan suojelun taso ja osoitettu, että tuo taso ylittyy.  

– Tämä työ on Luonnonvarakeskuksessa käynnissä, ja loppuraportti valmistuu syksyllä 2022.  Ennen kuin tämä työ on tehty minkäänlaisen asetuksen antaminen on liian aikaista, Mikkonen toteaa.

Mikkonen huomauttaa, että suden kannanhoidollista metsästystä kokeiltiin vuosina 2015–2016. Kokeilua ei hänen mukaansa voi pitää onnistuneena, sillä se pienensi merkittävästi susikantaa, koska pyyntilupia myönnettiin liikaa.

– Susilaumat hajosivat, mikä johti yhä useampien yksittäisten susien vaelteluun asutuksen lähellä, jossa niitä ammuttiin lisää poikkeusluvilla. Tätä virhettä ei pidä toistaa.

Mikkonen korostaa Twitterissä, että susi kuuluu Suomen luontoon, mutta jatkuvasti pihapiiriin hakeutuvan suden poistoon voi hakea poikkeusluvan.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo luonnehtii maa- ja metsätalousministeriön esitystä suden kannanhoidollisesta metsästyksestä pöyristyttäväksi.

Ohisalo kirjoittaa Twitterissä, että susi luokitellaan erittäin uhanalaiseksi eläimeksi Suomessa. Asetusta ei siksi pidä hänen mielestään saattaa voimaan.

Juttua ja otsikkoa päivitetty 1. marraskuuta 2021 kello 17:48 Ohisalon kommenteilla.