Keskusta on menettänyt Savo-Karjalassa kertarysäyksellä useita nimekkäitä ehdokkaita, mutta periksi ei anneta – "Todella kovaa vaalityötä täytyy nyt tehdä"
Joskus yhdestä vaalipiiristä jää kerralla pois useita nimekkäitä ehdokkaita yhtä aikaa. Ja joskus heitä lähtee oikein rysäyksellä kaksissa vaaleissa peräkkäin.
Sellainen tilanne keskustalla on Savo-Karjalan vaalipiirissä, jossa nimekkäiden ehdokkaiden poisjäännit alkoivat vuoden 2019 vaaleista.
Tuolloin konkarikansanedustajat Seppo Kääriäinen ja Markku Rossi ilmoittivat jättävänsä politiikan, Elsi Katainen oli puolestaan siirtynyt europarlamenttiin.
Tämän kevään vaaleissa keskustan listalta Savo–Karjalassa ovat jääneet pois pitkän linjan kansanedustajat Anu Vehviläinen ja Hannakaisa Heikkinen. Heidän lisäkseen ehdokkuudesta ovat kieltäytyneet tai luopuneet muun muassa Antti Kivelä ja Sallamaarit Markkanen, jotka molemmat ovat varsinkin paikallistasolla tunnettuja, suuriin äänimääriin yltäneitä nimiä.
Nimekkäiden ehdokkaiden poisjäänti luo eräänlaisen tyhjiön, jonka täyttämisessä on vaikeutensa. Saadaanko kaikki heitä äänestäneet edelleen puolueen ehdokkaiden taakse? Löytävätkö äänestäjät korvaavaa nimeä vai jäävätkö he kotiin?
– Kyllä se haastetta aiheuttaa, sitä ei käy kieltäminen, Pohjois-Savon keskustapiirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta sanoo.
Hänen mukaansa lisähaastetta tuo se, että kahden maakunnan raja vaikuttaa edelleen sangen tiukalta. Pohjoissavolaiset äänestävät omiaan, niin tekevät myös pohjoiskarjalaiset. Nimekkäillä ehdokkailla on enemmän mahdollisuuksia tuon rajan ylittämiseen.
Vallan mukaan oma ulottuvuutensa on sekin, että nyt luopuvien Vehviläisen ja Heikkisen äänestäjäprofiilit ovat keskenään erilaisia. Vehviläinen on kerännyt perinteisten ydinkeskustalaisten ääniä, Heikkinen on puolestaan saanut kannatusta monilta liikkuvilta äänestäjiltä yli puoluerajojen.
– Ehdokkaiden pitää pystyä puhuttelemaan näitä kaikkia ryhmiä. Siinä on tehtävää, Valta summaa.
Haastavaksi tilanteen myöntää myös Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Hannu Mikkilä.
Hän kuitenkin näkee tilanteessa kuitenkin myös toiveikkuutta. Keskustalle on Mikkilän mielestä tilausta nykyisenlaisessa ääripäitä korostavassa ilmapiirissä.
– Kansa ei kaipaa ääripäitä eikä kärjistämistä. Itä-Suomen äänen pitää kuulua eduskunnassa jatkossakin. Periksi ei anneta.
Peliä ei siis ole keskustassa menetetty, päinvastoin, Valta ja Mikkilä korostavat. Keskusta on kaksikon mielestä löytänyt luopuneiden tilalle hyviä ehdokkaita, joilla on mahdollisuuksia kerätä paljon ääniä.
Yksi nimekkäimpiä lienee keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen, jolla on mahdollisuuksia kerätä valtakunnallisen tunnettavuutensa vuoksi kannatusta hyvin monenlaisilta äänestäjiltä.
Takaisin eduskuntaan on pyrkimässä neljän vuoden tauon jälkeen myös Markku Rossi. Istuvista kansanedustajista listalla ovat mukana Hannu Hoskonen ja Hanna Huttunen.
Vallan ja Mikkilän mukaan keskusta tavoittelee Savo-Karjalassa ainakin nykyisen neljän kansanedustajan paikan säilyttämistä. Enempikin toki kelpaa, paikkaluvun vähenemistä Valta ei suostu edes ajattelemaan.
– Todella kovaa vaalityötä tässä täytyy nyt tehdä – ja niin me tietenkin teemme, Valta tiivistää.
Mikkilän mukaan nimekkäiden ehdokkaiden poisjäänti on avannut muille ehdokkaille myös mahdollisuuksia.
– Tämä näkyy jo nyt aktiivisena vaalityönä. Viesti vaalikentiltä on innostunut ja se on gallupeja tärkeämpää.
Savo-Karjalan vaalipiiri on suhteellisen uusi. Sillä on takanaan vain kahdet eduskuntavaalit. Aiemmin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiirit olivat erillisiä, ne yhdistettiin vuonna 2014.
Vuoden 2015 vaaleissa keskusta sai kuusi paikkaa, neljä vuotta myöhemmin lukema tipahti neljään.
Muista puolueista riittää kevään vaaleissa tiukkoja haastajia. Vallan mukaan oppositiopuolue kokoomus tekee vahvaa kampanjaa etenkin Pohjois-Savossa. Kovasti töitä tekee myös kristillisdemokraatit. Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah on kotoisin Iisalmen kupeesta Lapinlahdelta.
– Molemmilla puolueilla on mahdollisuuksia paikkaluvun nostoon, se täytyy myöntää.
Perussuomalaisten valtakunnallista vetovoimaa ei myöskään voi väheksyä.
SDP:n mahdollisuuksiin paikkamäärän lisäämisessä Valta ei kuitenkaan usko. Puolueen kannatus on vaalipiirissä keskittynyt lähinnä Pohjois-Karjalaan.
– Heidän pitäisi tehdä niin iso loikka, että en pidä sitä mahdollisena.
Aiempi menestys ei takaa mitään, mutta helpottaa tilannetta.
Kimmo Valta
Keskustan listaa Valta luonnehtii monipuoliseksi ja kokeneeksi. Ehdokkaita on hänen mielestään hyvin eri ikäryhmistä, eri taustoista ja eri alueilta. Pohjois-Savon puolelta ehdokkaita on nimetty kahdeksan, Pohjois-Karjalan puolelta seitsemän.
Kukaan ehdokkaista ei ole politiikassa täysin ensikertalainen. Jokaisella on kokemusta äänien keräämisestä vähintään kunta- tai aluevaalien tasalla.
Kiuruvetinen Markku Siponen ja joensuulainen Juha Mustonen tekivät aluevaaleissa kovan tuloksen. Mustonen oli Pohjois-Karjalan ääniharava, Siponen sai puolestaan koko Pohjois-Savossa kolmanneksi eniten ääniä.
Hyvin ääniä aluevaaleissa keräsi myös siilinjärvinen Merja Rautiainen. Aluevaltuustoihin ylsivät niin ikään kuopiolainen Vesa Linnanmäki ja kontiolahtelainen Jertta Harinen. Heistä Linnanmäki teki kelvollisen tuloksen myös eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten.
Hyvään tulokseen silloin ylsi myös keskustan opiskelijaliiton ex-puheenjohtaja, leppävirtalainen Auli Piiparinen. Sivistyspolitiikkaa korostavana naispoliitikkona hänellä on mahdollisuuksia kerätä osansa luopuvien Vehviläisen ja Heikkisen äänipotista.
Vehviläisen ääniä saattaa osaltaan kerätä myös samasta maakunnasta kotoisin oleva Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen.
Leppävirtalainen Timo Ripatti on Suomen sahayrittäjien puheenjohtaja. Hänellä on mahdollisuutensa profiloitua etenkin metsäasioissa. Ripatti toimii myös urheiluselostajana.
Ehdolla vaalipiirissä ovat myös kuopiolainen Tuomo Lapveteläinen, joensuulainen Asko Miettinen ja lieksalainen Timo Väänänen.
Kimmo Vallan mukaan aiemmalla kokemuksella vaaleista tai päätöksenteosta on paljon merkitystä eduskuntavaaleissa.
– Urheilussakin nuorten maailmanmestaruuden voittaneella on helpompi lähteä aikuisten arvokisoihin. Aiempi menestys ei takaa mitään, mutta helpottaa tilannetta, hän muotoilee.
KESKUSTAN EDUSKUNTAVAALIEHDOKKAAT SAVO-KARJALASSA:
Jertta Harinen, KM, opettaja, YTM-opiskelija, Kontiolahti
Hannu Hoskonen, kansanedustaja, Ilomantsi
Hanna Huttunen, kansanedustaja, yrittäjä, Outokumpu
Tuomo Lapveteläinen, LT, terveyskeskuslääkäri, Kuopio
Vesa Linnanmäki, KM, toimitusjohtaja, Kuopio
Asko Miettinen, maanviljelijä, agronomi, Joensuu
Juha Mustonen, kardiologian osastonylilääkäri, Joensuu
Jere Nuutinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Joensuu
Auli Piiparinen, asiantuntija, liiketalouden tradenomi, Leppävirta
Riikka Pirkkalainen, puoluesihteeri, FM, Iisalmi
Merja Rautiainen, osastonhoitaja, sairaanhoitaja, Siilinjärvi
Timo Ripatti, yrittäjä, Suomen Sahayrittäjät ry:n puheenjohtaja, Leppävirta
Markku Rossi, maakuntaneuvos, Kuopio
Markku Siponen, liikunnan ja terveystiedon lehtori, maatalousyrittäjä, Kiuruvesi
Timo Väänänen, yrittäjä, Lieksa
Suomenmaan juttusarjassa käydään läpi kaikki eduskuntavaalien vaalipiirit keskustan näkökulmasta. Vaalipäivä on 2. huhtikuuta.