Keskusta haluaa eläkeläisten verokannustimen mukaan työllisyystoimipakkiin

Työllisyystoimet

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoo vievänsä eteenpäin esitystä, jossa eläkkeellä tehtävä työ ei nostaisi jo tienatun eläkkeen verotusta.

– Tarkoitus on muuttaa eläkeläisten verotusta niin, että eläketuloa ja ansiotuloa verotettaisiin erikseen. Nyt eläke ja ansiotulot lasketaan yhteen, jolloin työssäkäynti nostaa myös jo tienatun eläkkeen verotusta. Mikäli jo tienatun eläkkeen verotus jätettäisiin rauhaan, toimisi se kannusteena työntekoon, Kulmuni kirjoittaa tiedotteessaan.

Hän sanoo, että esityksen vaikuttavuus, hinta ja perustuslaillisuus on valtiovarainministeriössä arvioitavana.

– Mikäli laillista estettä ei ole ja muutos arvioidaan kustannustehokkaaksi, tulee ministeri Vanhanen tekemään siitä esityksen.

Kulmuni lisää, että suuret ikäluokat eläköityvät ja eläkeläisten joukko kasvaa. Työntekoon tulee hänen mukaansa löytää sopivat kannustimet.

– Työntekijöiden jaksamisesta on huolehdittava ja yritysten pitää kiinni ikääntyvistä työntekijöistä. 

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) esitti alkuviikosta muutosta eläkeläisten verotukseen.

– Toteutuessaan Vanhasen avaus voi olla yllättävänkin vaikuttava.  Vuositasolla jo nyt töissä käy 100 000–150 000 eläkeläistä, toki usein sijaisuuksien ja osa-aikatyön kautta. 70–74-vuotiaiden keskuudessakin työllisyysaste on viisi prosenttia. Potentiaali lienee paljon tätä suurempi, Kulmuni arvioi.

Hän lisää, että vaikka talouden todelliset haasteet ovat edessäpäin, olisi eläkeläisten verokannustimella myös vaikutusta koronan tapaisten kriisien hoitamisessa.

– Nytkin keväällä on tullut paljon sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisia eläkepäiviltä takaisin töihin. Uskon, että tällä muutoksella vastataan osuvasti sekä akuuttiin taloustilanteeseen että varaudutaan tilanteeseen, jossa eläkeläisten määrä tulee merkittävästi kasvamaan.

Kulmuni sanoo, että eläkeläisistä on pidettävä hyvä huoli.

–Tähän tarvitaan puolestaan työssäkäyntiä ja sieltä tulevaa verorahaa.

Kommentit (5)

 • Lukija24

  Hyvä esitys.
  Tärkeää olisi auttaa lapsiperheitä ja jakaa puolisoiden tulot tasan kun perheessä on alaikäisiä.
  Samalla voisi myös kerryttää tasapuolisesti eläkettä molemmille.
  Syntyvyys on sastavs nousuun että saamme maksettua omat ja Italian velat jatkossakin 🙂
  Matti Toivola Sievi

 • Lukija21

  Eläkeläisistä on pidettävä hyvä huoli. Töihin ja sassiin, jotta saadaan Toivolan mainitsemat velat maksetuiksi.

 • Lukija57

  Tilaston mukaan tänä vuonna 1945 syntyneet täyttävät 75 vuotta ja heitä on kymmenentuhatta enemmän kuin edellinen ikäluokka. Suuret ikäluokat vyöryvät tulevaisuudessa vuosikausia kasvattaen kumulatiivisesti vanhojen joukkoa. En ole huomannut että politiikassa nykyään olisi kiinnostusta tähän väestökehityksen osaan.

 • Lukija17

  Kepulla on liikuttavan suuri huoli Italian veloista. Oman maan menesteyksellä ei niin väliä.

 • Lukija9

  Ennen kuin ajatte eteenpäin tätä eläkeläisten tulojen veroremonttia, mikä on hyvä asia, muistakaa yrittää poistaa eläkeläisisiltä ylimääräinen sairaanhoitomaksu. Meitä eläkeläisiä verotetaan eläkkeistämme raskaammin kuin vastaavien tuloluokkien palkansaajia.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen