Kesäyön suuri seikkailu on klassikko jo yli 70 vuoden takaa – tiesitkö nämä faktat Jukolan viestistä?

Jukolan viesti

Maailman tunnetuin suunnistustapahtuma Jukolan viesti oli alkuperäisen kalenterin mukaan tarkoitus järjestää kuluvassa viikonvaihteessa Rovaniemellä.

Korona pakotti kuitenkin siirtämään jo viime vuodesta lykätyn suurviestin poikkeuksellisesti kuluvan vuoden elokuulle.

Keräsimme perinteisen Jukola-viikonvaihteen kunniaksi muutaman faktan suunnistuksen suurtapahtumasta.

Jukolan viesti on vuoteen 2019 asti juostu yhtäjaksoisesti eri puolilla Suomea joka vuosi aina vuodesta 1949 alkaen. Ensimmäisen Jukolan viestin voitti Helsingin Suunnistajat, jolla on myös eniten Jukolan voittoja kautta aikojen, yhteensä kahdeksan kappaletta.

HS käytti tuolloin seitsemään osuuteen aikaa lähes 12 tuntia. Suunnistusvauhdin kehittymisestä kertoo se, että 2019 voittaja, ruotsalainen Stora Tuna OK juoksi viestin läpi ajassa 7.14.39.

Naiset kilpailivat Jukolan rinnalla henkilökohtaisessa Venlojen juoksussa vuosina 1951-1977. Vuodesta 1978 alkaen naisten ohjelmassa on ollut neliosuuksinen Venlojen viesti. Venloissa eniten voittoja on norjalaisella Halden SK:lla, yhteensä viisi.

Ensimmäisessä Helsingin seudulla järjestetyssä Jukolan viestissä joukkueita oli 41.  Vuonna 2019 Kangasalla sekä Jukolan että Venlojen viesti keräsivät molemmat yli 1700 ilmoittautunutta joukkuetta. Osanottajia on lähes 20 000 ja muu väki mukaan lukien paikalla on arviolta 40 00-50 000 henkeä.

Jukolan viestin nopea kansainvälistyminen tapahtui 2000-luvun alkuvuosina. Joukkueita on viime vuosien Jukoloissa ollut edustettuna noin 20 maasta (kaukaisimmat Australiasta), mutta yksittäisiä suunnistajia on tavallisesti tuplamäärästä maita.

Launtai-iltana käynnistyvä Jukolan viesti ja aiemmin päivällä käytävä Venlojen kisa järjestetään suomalaisten suunnistusseurojen toimesta lähes kokonaan talkoovoimin. Järjestäjäorganisaatioon kuuluvien noin 1500 henkilön työmäärä nousee kisoja edeltävinä vuosina arviolta yhteensä 100 000 työtuntiin.

Jukolan kilpailumaasto on laajuudeltaan yleensä vähintään kymmenen neliökilometriä. Maastossa on viestien aikana noin 150 rastia. Elektronisella emit-kortilla suoritettuja rastileimoja tarkastetaan suoritusten jälkeen suunnilleen 200 000 kappaletta.

Yle on lähettänyt Jukolan viestistä suoria lähetyksiä ensin radion ja myöhemmin myös television puolella jo vuosikymmenien ajan.

Yle, Suomen suunnistusliitto ja taustayhteisö Kaukametsäläiset ovat vastikään sopineet myös kaikkien vuosina 1949–2019 järjestettyjen Jukolan ja Venlojen viestien esitysoikeuksista. Sopimuksen myötä Ylellä on nyt ikuiset oikeudet kaikkiin televisioituihin Jukolan viesteihin tapahtuman perustamisesta alkaen. 

Sopimuksen ansiosta Jukolan viestien materiaaleja julkaistaan Yle Areenaan erilaisissa erissä noin vuosikymmenittäin. Ensimmäisenä Yle Areenassa on julkaistu viestikisat vuosilta 2011–2019, ja seuraava kattaus on luvassa loppuvuodesta.

Lähteet: jukola.com ja yle.fi