Kansanedustaja: Yksinäisyys on poliittista, mutta ystäviä ei voi palkata budjettirahoista
Yksinäisyys on henkilökohtaista, mutta myös äärimmäisen poliittista, kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.) kirjoittaa blogissaan.
Saarikko viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan koko ajan tai suurimman osan ajasta yksinäisiä on 200 000 suomalaista.
– Kotikaupunkiani Turkua isompi joukko suomalaisia kokee jatkuvaa yksinäisyyttä. Se on pysäyttävän suuri luku, Saarikko kirjoittaa.
Yksinäisyydestä juontuu Saarikon mukan myös monta muuta ongelmaa: se selittää esimerkiksi ylipainoa, päihdeongelmia ja masennusta.
Saarikon mielestä yksinäisyys on merkki yhteiskunnallisesta epäonnistumisista ja eriarvoistumisesta, jonka suuntaa voi muuttaa.
– Ystäviä ei budjettirahoista voi palkata, mutta voimme yhteiskuntaa rakentaessamme kantaa vahvemmin mukanamme yhteisöllisyyden ja ihmisyyden arvoja, Saarikko kirjoittaa.
– Politiikalla voidaan esimerkiksi vaikuttaa siihen, joutuuko ihminen jättämään läheisensä työpaikan tai opintojen takia, voiko iäkäs pariskunta asua yhdessä hoidon tarpeen kasvaessa, tai uskaltaako pariskunta perustaa perheen epävarmasta taloustilanteestaan huolimatta.
Lisäksi vähävaraisuuteen kytkeytyvä häpeän kokemus tai työttömäksi joutuminen voivat työntää ihmisiä syrjään, Saarikko sanoo.
Saarikko nostaa esiin myös kansalaisjärjestöjen ja vapaaehtoisten tekemän työn.
– RAY:n hallituksen satoja ja taas satoja avustuspäätöksiä käsitellessä havahdun kyynelsilmin hyvinvointiyhteiskuntamme moninaisuudesta – ja ainutlaatuisesta rahoituksen järjestelmästämme sen tueksi.
Täysin poliitikkojen varaan Saarikko ei yksinäisyyden hoitamista jättäisi, vaan poliittisten toimien lisäksi tarvitaan hänen mielestään arkisia valintoja.
– Välittäminen ja ajan antaminen toisillemme on paras tapa ehkäistä yksinäisyyttä, oli sitten pyhä tai arki.