Kaleva: Juha Sipilä varoittaa populistien valheellisista mielikuvista – “valtaa tavoitellaan ilman ymmärrystä sen tuomasta vastuusta“

”Jos heittää tahallisesti bensaa liekkeihin, ei ole syytön, vaikka kipinä lopulta sinkoaisikin kauempaa”
Populismi

Ex-pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä näkee, että kansanvaltainen demokratia on koetuksella.

– Meillä ei ole varaa siihen, että tavalliset tolkun ihmiset sietävät sitä ja seuraavat sivusta. Demokratiaa pitää aina puolustaa, Sipilä kirjoittaa Kalevan kolumnissaan.

Sipilä toteaa, että Suomessa on poliittisia voimia, jotka hakevat pikavoittoja vastakkainasettelusta ja jakolinjojen pystyttämisestä.

– Ne pyrkivät jakamaan ihmiset meihin ja heihin. Uskoa demokraattiseen prosessiin rapautetaan puhumalla vaaleilla valituista poliitikoista kansasta vieraantuneena eliittinä. Valtaa tavoitellaan ilman ymmärrystä sen tuomasta vastuusta.

Keskustaedustaja huomauttaa, ettei vallanpitäjän vastuu rajoitu vain perinteisille politiikan areenoille. Hän varoittaakin, että somessa lietsotusta vihapuheesta on yllättävän lyhyt matka tekoihin.

– Populismi elää valheellisten mielikuvien rakentamisesta ja ruokkimisesta. Valhe ei kuitenkaan muutu totuudeksi sitä toistamalla. Ei, vaikka sen päivittäisi sosiaaliseen mediaan tuhansia kertoja. Salaliittoteorioiden lietsonnalla on seurauksensa. Jos heittää tahallisesti bensaa liekkeihin, ei ole syytön, vaikka kipinä lopulta sinkoaisikin kauempaa.

Radikaalit poliittiset liikkeet ovat olleet tapetilla erityisesti sen jälkeen, kun presidentti Donald Trumpin kannattajat rynnivät sisälle Yhdysvaltain kongressirakennukseen.

Kotimainen keskustelu poliittisesta väkivallasta kiihtyi keskiviikkona, kun Sipilä kertoi joutuneensa viime viikolla hyökkäyksen kohteeksi Eduskuntatalon edustalla.

Kommentit (8)

 • Lukija23

  kiitokset sipilän juhalle aiheellisista, osuvista virkkeistään kalevassa + suomenmaassa!
  jokainen kansalainen havahtukoon sanojaan suodattamaan!
  jokainen kansalainen laittakoon nopean stopin viha- ja pötypuheille! niin omille kuin muidenkin!
  johannes virolaisen mainio lausahdus PULINAT POIS! on oiva neuvo ajasta aikaan.

 • Lukija90

  Juha puhuu viisaasti. Samalla on muistettava historiallisesti katsottuna,mistä asteittain vähä vähältä vallanpitäjien,median,pääoman arvostelu,kritiikki,suuttumus jopa raivo saa alkunsa. Yksi sana on vastaus,se on ’epäoikeudenmukaisuus’.

 • Lukija4

  Erittäin painavaa tekstiä. Nyt kun uutiset ovat paljon koskeneet Juha Sipilän pahoinpitelyä, kommenteista yksi on erikoisesti jäänyt mieleeni. Eduskunnan korkea virkamies antoi ylellä asiasta haastattelun – asia kyllä tuli selväksi – mutta erittäin vähättelevällä soinnulla – ehkä kuuntelijan korvat olivat liian herkällä päiviä aikaisemmasta kongressin väkivaltaisesta valloittamisesta.

 • Muskettisoturi

  Joopa joo. Jonnin joutavaa kilven kiillotusta Juhalta. Kannattaa muistaa se vastuu ja velvoitteet, myös silloin kun on vallan huipulla. Kuka mainosti komeata omakotitaloa uutisissa? Tämä sai aikaan rynnistyksen arabimaista suomeen ja tästä johtuvasta kiihotuksesta Sipilä tulisi asettaa oikeuden eteen maanpetturuudesta, sekä liian ruusuisista haave unelmista elintaso pummeille, jotka todella näytti maalais juntille kuinka tätä viedään kuin pässiä narussa. Turha on nyt alkaa jesusteleen, vaan kanna vastuu aiheuttamastasi kaaoksesta paperittomien pakolaisten poissaamiseksi maastamme. Sen jälkeen ala vasta puhumaa populismista hölmöläinen. Niin ja vastuu jatkuu tietenkin oman firman hommissa, saihan siinä pääministerinä aikaan hyviä diilejä eri firmojen kanssa, mutta kestääkö kaikki päivänvaloa?

 • Lukija4

  Ilmeisesti olet nähnyt pahaa painajaisunta, onneksi siinä ei ollut mitään todellista. Jos todellisista asioista puhuisi, ne kannattaisi kertoa selkeästi ja perustella vielä paremmin – silloin saataisiin hedelmällistä keskustelua, vaikka oltaisiin asioista täysin eri mieltä – jopa keskustelun kautta voidaan päästä yhteiseen näkemykseen.

 • Lukija67

  Nämä tekopyhät kirkasotsat jotka hyvin helposti vetävät populistikortin esiin syyllistyvät aina juuri itse siihen puolueesta riippumatta.

 • Mustikka

  Aikanaan ennen vaaleja Rinnettä kuunnellessa tuli mieleen, että tuossa on se pahin populisti. Luvataan ummet ja vappusataset ilman mitään pohjaa, miten rahoitus hoidetaan. Tuli mieleen, että tuollaisten pitää päästä näyttämään, mihin tuollainen politiikka johtaa. Nyt se sitten nähdään, mihin populismi johtaa: aikansa otetaan hirmuisesti velkaa, kunnes velanantajat alkavat vaatia takuita itselleen tai sulkevat rahahanat. Velkarahalla pidetään aikansa kansa tyytyväisenä, kunnes tulee seinä vastaan. Silloin sitten vetäydytään ja jätetään sotkun selvittäminen vastuullisille poliitikoille. Koronan torjunnassakin Suomella olisi ollut hyvät mahdollisuudet pärjätä johtuen Suomen harvasta asutuksesta ja ihmisten lainkuuliaisuudesta. Sekin piti möhlätä ´myöhästyneillä toimenpiteillä esim. ulkomailta tulleiden testaamisessa. Media vertaa koko ajan Suomen tilannetta Ruotsiin kun oikea vertailukohta olisi Norja.

  • Lukija55

   Kun faktat eivät kiinnosta… Ja hallitusta pitää arvostella niistä huolimatta. Norja on joutunut ottamaan lähes 40 miljardia euroa tulevaisuusrahastostaan koronatukiin. Norjassa on myös kuollut yli 500 koronaan.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen