Jyväskylän yliopisto etsii jalkapalloprofessoria – “Kansainvälisesti uraauurtava avaus“

Jalkapallo

Emeritusprofessori Pekka Luhtanen tunnetaan jalkapalloon liittyvän tutkimuksen uranuurtajana ja lajin vahvana analyytikkona.

Nyt Jyväskylän yliopisto ottaa uuden askeleen jalkapallon tutkimuksessa. Yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta etsii palkkalistoilleen työelämäprofessoria, jonka alana on jalkapallon tutkimus ja kehitys.

Toukokuun alussa alkava viisivuotinen pesti perustuu yliopiston ja Palloliiton yhteistyöhön. Professoriksi valittavan tehtävänä on johtaa Palloliiton tutkimustyötä ja rakentaa jalkapallon ja futsalin kehitystä palveleva tutkimusohjelma ja -verkosto.

Toimenkuvaan kuuluu myös kansallisen ja kansainvälisen jalkapallotutkimuksen seuranta.

Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa työskentelevä professori koordinoi myös Palloliiton urheilutoiminnan tutkimus- ja kehittämistoimintoja yhdessä liiton tutkimus- ja kehityspäällikön Ville-Pekka Inkilän kanssa ja kehittää Palloliiton koulutus- ja valmennustoimintaa.

Inkilä aloitti Palloliitossa lokakuussa. Jatkossa hän saa työlleen tukea myös akateemisesta maailmasta.

– Tehtävän täyttäminen ja sen jälkeen työhön tarttuminen luo suomalaiselle jalkapallolle ja sen kehitykselle aivan uuden tason. Uskon vahvasti, että tämä toimintamalli tukee hienolla tavalla niin lajia kuin yliopistoakin, Palloliiton urheilutoimenjohtaja Hannu Tihinen kommentoi Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

Jyväskylän yliopistossa on Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta. Yliopistollekin yhteistyö Palloliiton kanssa on uudenlainen askel.

– Jyväskylän yliopistossa on ainutlaatuista maailmanluokan liikunta- ja urheiluosaamista. Yhdessä Palloliiton kanssa perustettava työelämäprofessuuri on kansainvälisestikin uraauurtava avaus, jonka avulla vahva tieteellinen osaaminen saa suoraa vaikuttavuutta ja edistää sekä huippujalkapalloa että nuorten ja lasten hyvinvointia upean harrastuksen parissa, arvioi Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

Hakuaika työelämäprofessorin tehtävään päättyy 21. helmikuuta. Professorin alkupalkka on hakutietojen mukaan noin 5 700–6 000 euroa kuukaudessa.