"Jos tämä ei onnistu, Venäjän sotatalous kestää pitkään" – Pekkarinen peräänkuulutti kovempia Venäjä-pakotteita Pirkanmaan keskustaväen kokouksessa

Venäjä-pakotteet

Realismi ja poliittinen tahto ovat tällä hetkellä erittäin kaukana toisistaan, europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen (kesk.) kuvaa Euroopan unionin pakotepolitiikan tilannetta.

Pekkarinen puhui keskustan Pirkanmaan piirin vuosikokouksessa Parkanossa lauantaina aamupäivällä. Hänen mukaansa tämän hetken suuri kysymys Euroopassa on, voidaanko laittaa energiahanat Venäjältä kiinni ja ottaa vastaan merkittävä taloudellinen isku.

– Jos kaikki kovimmat pakotteet otetaan käyttöön, se iskee erittäin kovasti. Merkittävin venäläisen energian tuoja on Saksa, jonka energiariippuvuus Venäjästä on ylivoimainen. Jos kaasuntuonti loppuisi, sillä olisi valtavat vaikutukset Saksan talouteen, Pekkarinen varoittaa.

Saksan talous supistuisi mepin mukaan peräti 6–12 prosenttia, jos Venäjän kaasuhanat menisivät kiinni.

– Viestini kuitenkin on, että tarvitaan kovat pakotteet, jos sota aiotaan lopettaa mahdollisimman nopeasti. Jos tämä ei onnistu, Venäjän sotatalous kestää pitkään.

Pekkarinen muistuttaa, että sodan aikana Venäjältä on ostettu yli 70 miljardilla eurolla energiaa muuhun Eurooppaan. Venäjän talous oli sotaa ajatellen hyvässä kunnossa ja ylijäämäinen ennen sotaa, joten pakotteiden pitäisi todella iskeä.

Suomea kohtaan suorat vaikutukset eivät olisi yhtä pahoja, mutta Suomessa ongelma on, jos EU:n taholta rajoitetaan mahdollisuutta käyttää uusiutuvaa bioenergiaa, Pekkarinen korostaa.

– Tällaisia lakihankkeita on nyt menossa.