Jopa 15 prosenttia maailman väestöstä kantaa tätä Suomessakin tuttua bakteeria – ilmastonmuutos lisännyt esiintyvyyttä

Bakteerit

Jopa 15 prosentilla maailman väestöstä on veressään merkkejä borrelioosia aiheuttavasta borreliabakteerista, kertoo uutispalvelu Duodecim. Heistä monet ovat myös voineet sairastaa bakteerin aiheuttaman borrelioosin eli Lymen taudin.

Eri alueiden välillä on kuitenkin suuria eroja: Keski-Euroopassa luku on 21 prosenttia, itäisessä Aasiassa 16 prosenttia ja Länsi-Euroopassa 14 prosenttia. Esimerkiksi Karibian alueella seropositiivisia on vain 2 prosenttia väestöstä.

Borrelioosi on infektiotauti, jota levittävät puutiaiset eli punkit. Noin viidesosa puutiaisista kantaa borreliabakteeria, ja bakteeria kantavien punkkien osuus on sama ympäri Suomen.

Vuosittain ainakin 6 000 suomalaista saa tartunnan, ja heistä 50–80 % oireilee. Suomessa vain yksi viidestäkymmenestä tai sadasta punkinpuremasta johtaa borrelioosiin. Infektio hoituu lähes aina antibiooteilla, mutta hoitamattomana se voi aiheuttaa muun muassa iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- tai silmäoireita.

Ilmaston lämpenemisen myötä borreliaa tartuttavat puutiaiset ovat levinneet laajemmille alueille.

Tiedot käyvät ilmi 89 tutkimuksen aineistot ja 160 000 potilaan tiedot kattavasta meta-analyysista. Tutkimus julkaistiin BMJ Global Health -lehdessä.

Tutkijoiden mukaan tarkimmat tulokset saatiin tutkimuksissa, joissa käytettiin Western Blot -analyysia. Näissä tutkimuksissa borreliaa löytyi todennäköisimmin miehiltä, yli 50-vuotiailta, maaseudulla asuvilta ja potilailta, joiden tiedettiin saaneen punkin eli puutiaisen pureman.