Japanin isku Pearl Harboriin käänsi toisen maailmansodan kulun 80 vuotta sitten ­– palavat taistelulaivat ovat yhä traumaattisinta amerikkalaista sotakuvastoa

Historia

Tasan 80 vuotta sitten Yhdysvaltoja kohtasi järkytys, joka samalla käänsi toisen maailmansodan suunnan. Japanilaisten yllätyshyökkäys Havaijilla sijaitsevaan Pearl Harborin laivastotukikohtaan halvaannutti Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivaston ja liitti maan toiseen maailmansotaan.

Joulukuun 7. päivän aamuna 1941 vara-amiraali Chuichi Nagumon laivasto purjehti 440 kilometrin päähän Havaijin Oahun saarelta pohjoiseen.

Nagumon komentamaan osastoon kuuluivat muun muassa lentotukialukset Akagi, Kaga, Shokaku, Zuikaku, Hiryu, Soryu sekä taistelulaivat Hiei ja Kirishima.

Kello 6 aamulla ensimmäiset japanilaiset koneet lähtivät kohti Pearl Harboria. Koneiden päästyä lähelle lento-osaston komentaja Mitsuo Fuchida avasi radion kuunnellakseen oliko koneita havaittu ja hälytys annettu. Honolulun radion lähettämästä musiikista Fuchida päätteli, että koneita ei ollut havaittu.

Kaksi tutkamiestä Oahun pohjoisimmalla niemellä olivat kuitenkin huomanneet kello 7.04 suuren lentokonemuodostelman tulossa pohjoisesta ja ilmoittivat asiasta eteenpäin. Tiedosta ei kuitenkaan piitattu, koska koneita luultiin mantereelta Oahuun saapuviksi B-17 -pommikoneiksi.

Pian japanilaiskoneet saivat Pearl Harborin näkyviinsä ja yllätys oli täydellinen. Hyökkäyksen alkaessa taistelulaiva Nevadan kannella sotilaat soittivat Yhdysvaltain kansallislaulua. Soittokunta soitti kansallishymnin loppuun, vaikka lentokoneet aloittivat jo tulittamisen.

Taistelulaiva Arizona räjähti pommin osuttua suoraan sen ammusvarastoon. Räjähdys upotti aluksen mukanaan 1 177 merimiestä.

Suurin osa miehistön jäsenistä oli aluksen sisätiloissa ja he hukkuivat veden päästyä laivaan. Myös taistelulaivat Oklahoma ja Utah upposivat ja todettiin myöhemmin nostettaessa korjauskelvottomiksi.

Pahoin vaurioituneet taistelulaivat Nevada, California ja West Virginia saatiin myöhemmin kunnostettua. Taistelulaivat Maryland, Tennessee ja Pennsylvania selvisivät lievin vaurioin.

Japanilaisten kannalta kohtalokasta oli kuitenkin, että Yhdysvaltain lentotukialukset Enterprise, Lexington ja Saratoga eivät olleet hyökkäyksen hetkellä Pearl Harborissa ja välttyivät tuholta. Myös itse tukikohta säästyi melko hyvin tuholta.

Japanilaisten hyökkäys pakotti Yhdysvallat avoimeen sotaan niin Tyynenmeren kuin Euroopan rintamilla ja maan massiivinen teollisuus valjastettiin sotatalouden käyttöön.

Puolessa vuodessa koko Tyynimeri Havaijista länteen oli japanilaisten hallussa, mutta Midwayn taistelussa kesäkuussa 1942 amerikkalaiset saavuttivat murskavoiton ja käänsivät sodan suunnan.