Husin johtajaylilääkäri perää voimakkaampia koronatoimia: “Yli 20 hengen tilaisuuksia ei voi pitää tässä tilanteessa järkevinä“

Koronavirus

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella koronatilanne on menossa vakavampaan päin, ja siksi nyt tarvitaan entistä voimakkaampia toimenpiteitä, kertoi johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi tiedotustilaisuudessa.

–  Nyt on korkea aika käyttää maskia julkisessa liikenteessä ja kaikissa muissa tilanteissa, joissa ei voida ylläpitää riittäviä turvavälejä toisiin ihmisiin, Mäkijärvi sanoo.

Jatkossa harkitaan, ovatko esimerkiksi kokoontumisrajoitukset tarpeen.

Myös yksityistilaisuuksia Mäkijärvi kehottaa tarkastelemaan kriittisesti. Hän sanoo, että yli 20 hengen tilaisuuksia ei voi pitää tässä tilanteessa järkevinä.

Toisen asteen oppilaitosten, koulujen ja yliopistojen osalta tilannetta katsotaan Mäkijärven mukaan kunnittain.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä Mäkijärven mukaan huolehditaan vierailuista turvatoimenpitein, mutta myös rajoituksia saatetaan joutua tekemään.

Mäkijärvi painottaa myös, että jos oireita esiintyy, on syytä pysyä kotona ja hakeutua testeihin.

Etätyötä suositellaan ja tarpeetonta ulkomaanmatkustusta kehotetaan välttämään. Myös harrastuksia täytyy pohtia kriittisesti, samoin ravintoloissa ja yökerhoissa käymistä.

Epidemia on Mäkijärven mukaan Uudellamaalla kiihtymisvaiheessa. Etenkin pääkaupunkiseudun suuret kunnat ja Keski-Uusimaa ovat alueita, joilla tilanne on hankaloitumassa.