Stora Enso aikoo sulkea Veitsiluodon tehtaansa, yli 600 työpaikkaa uhattuna

Sellun ja paperin tuotanto lakkaa myös Ruotsin Kvarnsvedenissä
Stora Enso

Metsäyhtiö Stora Enso vahvistaa aloittavansa yt-neuvottelut Kemin Veitsiluodon ja Ruotsin Kvarnsvedenin tehtailla sellun ja paperin tuotannon lopettamisesta. Tehtaiden sulkemiset toteutettaisiin tämän vuoden kolmannella neljänneksellä.

Veitsiluodon tehtaalla työt loppuisivat 670 ihmiseltä ja Ruotsissa 440:ltä.

Stora Enso perustelee suunnitelmaa paperin kysynnän laskulla, jota koronapandemia on vain kiihdyttänyt.

Seurauksena Euroopan paperimarkkinoilla on huomattava ylikapasiteetti. Molemmat tehtaat ovat Stora Enson mukaan tappiollisia, eikä niiden kannattavuuden uskota saavuttavan tyydyttävää tasoa tulevaisuudessakaan.

Veitsiluodon tehtaalla valmistetaan sekä sellua, sahatavaraa että paperia. Vuonna 1922 perustettu tehdas on yksi Suomen suurimmista paperi- ja kartonkitehtaista. Veitsiluodon saha jatkaisi toimintaansa. Se työllistää noin 50 henkilöä.

Toimitusjohtaja Annica Bresky pahoitteli sulkemisia mutta ei nähnyt muuta vaihtoehtoa.

–  Koko paperiliiketoimintamme kilpailukyvyn parantamiseksi meidän on mukauduttava markkinaolosuhteisiin, mikä valitettavasti tarkoittaa kannattamattomien tehtaiden sulkemista. Kuten viime vuonna kerroimme, olemme päivittäneet strategiaamme ja muokkaamme liiketoimintaamme kiihtyvän kasvun ja arvon saavuttamiseksi. Keskitymme pakkauksiin, rakentamisen ratkaisuihin ja biomateriaalien innovaatioihin, joissa näemme vahvaa kasvupotentiaalia, Bresky sanoi tiedotteessa.

Breskyn mukaan yhtiö on tutkinut useita vaihtoehtoja tehtaiden taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Mikään niistä ei kuitenkaan ole osoittautunut toteuttamiskelpoiseksi, hän sanoi.

Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen pitää Stora Enson päätöstä odotettuna. Hänen mukaansa lähes kaikki muut paperiyhtiöt ovat jo reagoineet paperin kysynnän romahtamiseen sulkemalla kapasiteettiaan.

–  Oli päivänselvää, että Stora Ensoltakin jotakin isompaa tulee, koska markkinadynamiikka on tällä hetkellä todella hankala, Viljakainen sanoo.

Suomessa UPM on lakkauttanut Kaipolan paperitehtaan. Maailmalla muun muassa eteläafrikkalainen Sappi ja norjalainen Norske Skog ovat Viljakaisen mukaan karsineet rajusti kapasiteettiaan.

Metsä Groupilla ei ole enää lainkaan paperintuotantoa yhtiön keskityttyä kartonkien valmistukseen.

Tehtaiden sulkemiset vähentäisivät Stora Enson paperintuotantokapasiteettia 35 prosenttia noin 2,6 miljoonaan tonniin vuodessa.

Paperiliiketoiminnan liikevaihto laskisi noin 600 miljoonaa euroa vuodessa ja paperin osuus konsernin liikevaihdosta laskisi hieman yli 10 prosenttiin.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 13:34.