"Tätä päivää Kemin seudulla on pelätty pitkään" – Lapin keskustaedustajat vaativat tukea Veitsiluodon paperitehtaan työntekijöille

Stora Enso

Veitsiluodon paperitehtaan sulkeminen on järkyttävä uutinen koko Lapille, Lapin liiton puheenjohtajana toimiva keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohi sanoo.

– Stora Enson päätös sulkea Veitsiluodon tehtaat on Suomen historian suurin metsäteollisuuden yksikön sulkeminen Suomessa. 600 työpaikan menetys on kova isku Meri-Lapille ja koko Lapin maakunnalle, Lohi sanoo tiedotteessa.

Hän edellyttää valtiolta äkillisen rakennemuutoksen valmisteluja välittömästi, sekä Kemin kaupungin, ELY-keskuksen ja Stora Enson kanssa toimivimman mallin hakemista ihmisten uudelleenkoulutukseen ja työllistymiseen.

Keskustan lappilaiset kansanedustajat Katri Kulmuni ja Mikko Kärnä pitävät myös Veitsiluoto-uutista karmeana iskuna alueelle ja perheille.

– Tätä päivää Kemin seudulla on pelätty pitkään, Kulmuni tviittaa.

– Karmea isku tuhansiin suomalaisiin perheisiin. Yli 600 ihmistä menettää työnsä. Paperin kysyntä on laskenut pitkään ja nyt osa pohjoissuomalaista teollisuutta ajetaan alas.

Mikko Kärnän mukaan Lappia kuritetaan nyt kovalla kädellä.

– Äkilliseen rakennemuutokseen on saatava valtiolta rahoitusta. Järkyttävä päivä.

Myös pohjoisten keskustapiirien puheenjohtajat Tanja Joona ja Petteri Salmijärvi pitävät Storan Enson Veitsiluodon paperitehtaan sulkemisaikeita musertavana tietona Kemille, Lapille ja koko Suomelle.

– Lähes seitsemänsataa ihmistä on nyt menettämässä työnsä. Tämä on inhimillisesti yksilötasolla musertavaa. Tämä on myös Kemin kaupungille järkyttävä tilanne. Suurimman työnantajan päätös vie pohjan kaupungin verotuloilta. Vaikutukset ovat moninkertaisemmat kuin monella muulla tehdaspaikkakunnalla, piirijohtajat toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

Peräpohjolan Joona ja Lapin Salmijärvi kaipaavat valtiolta rakennemuutostukiratkaisuja jo tämän viikon kehysriihessä.

– Nyt tarvitaan mittavia toimia työttömäksi jäävien työllistymiseen ja aluetaloudellisten vaikutusten tasapainottamiseksi, kaksikko toteaa.

Juttua täydennetty pohjoisen piirijohtajien kommenteilla klo 15.46.

Kommentit (5)

 • YLIRAATIKKA-MARTIKAINEN LEENA-KAISA

  Koulutusta, liikkuvuutta ja tavoitteita ja kunnianhimoa jatkaa mahdollisimman terveenä.

  • Lukija89

   En oikein ymmärtänyt Leena-Kaisan ajatusta , seurausta kun paperitehdas suljetaan.
   Siinä nyt riittää tavoitteita tulevaisuudessa ja kunnianhimoa mennä eteenpäin.
   Taitaa Leena-Kaisalla olla varma vakanssi ja työt ollaan tekevinään tottakai etätyönä.
   Ns paperitehtaalla etätyöt on vaikeaa tehdä.

   • YLIRAATIKKA-MARTIKAINEN LEENA-KAISA

    Niin, puskistahan se on hyvä huudella, mutta ainakin osalla on ideoita ja visioita ja halu kehittää maailmaa paremmaksi paikaksi. Monelta on muutenkin mennyt se ennen niin varma työpaikka alta. Mikä ennen oli niin varmaa, niin akennemuutokset ja globalisaatio ovat vieneeet työpaikat. Mutta onneksi on tämä medialife. Pitää jossain määrin elämää kasassa. Ja saa lisää tietoa.

   • YLIRAATIKKA-MARTIKAINEN LEENA-KAISA

    Olen kyllä pari kertaa käynyt eduskunnassakin paikan päällä, ymmärrän yskän.

 • YLIRAATIKKA-MARTIKAINEN LEENA-KAISA

  Työministeri Haatainen puhui tuossa IL-ruudssa, että jotain uuttakin juuri samalle paikalle voisi tulla ja jopa Enso Gutzeit.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen