HS: Puheellaan kohauttanut Annika Saarikko ei “peräänny senttiäkään“ – tyrmää väitteet keskustan naiskäsityksen konservatiivisuudesta

Politiikka

Puheenjohtaja Annika Saarikko vastaa mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomien pääkirjoituksen väitteeseen, jonka mukaan keskusta houkuttelee konservatiiviääniä korostamatta perinteistä sukupuolijakoa ja perhearvoja.

Pääkirjoituksessa määriteltiin puolueeni naiskäsitys konservatiiviseksi. Se ei pidä paikkaansa. Antamalla julkisen tunnustuksen naisten tekemälle työlle – niin palkkatyölle kuin tilastojen tunnistamattomissa olevalle koti- ja hoivatyöllekin – halusin muistuttaa ennen kaikkea siitä, miten ahkeria suomalaiset naiset ovat.

Saarikko lataa, ettei ”peräänny senttiäkään” siitä, että naisille kuuluu kunnia heidän tekemästä työstään sekä lähiyhteisöissä kantamastaan vastuusta.

Keskustelu keskustalaisesta naiskuvasta sai alkunsa Saarikon puheesta kuntavaaliavauksessa.

Siinä keskustajohtaja luonnehti suomalaista naista seuraavasti:

– Rakennat tätä maata, rakastat lähimmäistä. Hoidat työn, hoidat lapset, hoidat lapsenlapset, omat vanhempasi, appivanhempasi; harrastat, teet vapaaehtois- ja talkoohommia – ja istutat poisnukkuneiden haudoille kevään tullen kukat.

Sosiaalisessa mediassa puheesta vedettiin monenlaisia johtopäätöksiä. Osassa arvioita keskustaa syytettiin vanhakantaisesta ajattelutavasta.

Saarikko kirjoittaa HS:n mielipiteessä, että tasa-arvoa on se, että nainen saa toteuttaa omannäköisiään elämänvalintoja.

– Tasa-arvo on totta vasta silloin, kun emme naisina määrittele toisillemme hyvän elämän kaavaa.

Saarikko ei tunnista keskustan ”todistustaakkaa” tasa-arvoasioissa.

– Puoluettamme johtaa neljäs nainen, puoluesihteerimme on nainen. Olen saanut korkeakoulutuksen ja yhdistänyt kahden hallituksen aikana vanhemmuutta ja merkitykselliseksi kokemaani työtä. Olen jakanut perhevapaan puoliksi mieheni kanssa esikoiseni synnyttyä ja tukenut puolisoani käyttämään jokaisen isyysvapaan lakisääteisen päivän. Kotona vietettyä vuotta kuopukseni kanssa pidän niin ikään arvokkaana kokemuksena.

Keskustajohtaja kertoo olevansa ylpeä siitä, että hallitus edistää tasa-arvoa esimerkiksi uudistamalla perhevapaajärjestelmää perheiden ehdoilla.

– Tavoittelen Suomea, jossa perheen toteutunut lapsiluku olisi yhä lähempänä heidän toivomaansa lapsilukua. Tavoittelen Suomea, jossa läheisen hoitoon käytetty aika – lapsen, sairaan läheisen tai ikäihmisen – on tunnustettu ja arvostettu teko eikä poliittisen paheksunnan keppihevonen.

Kommentit (4)

 • maakuntavaikuttaja

  Jämäkkää puhetta puheenjohtajalta. Erittäin napakka, linjakas ja konkreettinen puheenvuoro
  tasa-arvosta, perheestä ja työn kokonaiskuvasta.
  Harmillista, että aina pitää toisten henkilöiden vääristellä ja väärinymmärtää selvää puhetta.
  Jatka vaan Annika tällä jämäkällä ja selkeällä linjalla.

 • Lukija4

  Hyvin useasti vääristelijän olisi mentävä peilin eteen ja kysyä itseltään: mikä minua vaivaa, kun minun pitää selkeä ilmaisu aina vääntää korkkiruuvin muotoon ja pilkalla sekä häväistyksellä viimeistellä ?

 • Lukija9

  Ministeri Saarikko, juuri tuollaista jämäkkyyttä me keskustalaiset puheenjohtajalta kaipaamme aiheesta kuin aiheesta. Erityisesti odotamme tyhjentäviä kannanottoja niihin ongelmiin, jotka koskevat huolto- ja avustustehtävissä työskentelevien hyvinvointia. Odotamme myös, että pienyrittäjät kokevat saavansa myönteistä ja tuloksellista huomiota osakseen. Keskusta palatkoon monisäikeisesti ns. tavallisen, ahkeran ihmisen asialle eli lähtökohtaisesti niihin asioihin nykypäivään sovitettuna mistä aate kauan sitten lähti laajentumaan.
  Tiedämme, että tahallaan väärinymmärtäminen on asiassa kuin asiassa tahallista ja sille annetaan mediassa asiaankuulumatonta arvostelua. Tämä seikka ei saa lannistaa, vaan sitkeällä rehellisellä työllä kahlattava eteen päin.

 • Lukija102

  Puhetta, puhetta….se ei elätä, kun sinua tietenkin.
  Runoja voit mennä lausumaan tupailtoihin, josko se lämmittäisi jotakuta.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen